U maju nova etnografska postavka o prošlosti Tivta

Cilj projekta CZK je vraćanje duha prošlosti i edukacija posjetilaca kroz uvid u prezentovani materijal iz bogate kulturne prošlosti Tivta
1 komentar(a)
etnografsko nasljeđe Tivta, Foto: Tivat.travel
etnografsko nasljeđe Tivta, Foto: Tivat.travel
Ažurirano: 04.01.2016. 15:31h

Centar za kulturu Tivat započeo je aktivnosti na izradi nove etnografske postavke o prošlosti Tivta, a koja će biti postavljena u maju naredne godine, umjesto dosadašnje postavke u ekonomskoj zgradi kompleksa srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

“Kao jedinstven i rijedak primjer graditeljstva ovoga karaktera na prostoru Boke, ovo kulturno dobro predstavlja nezaobilazan i atraktivan prostor za posjetioce.

Dosadašnju postavku 'Etnografsko nasljeđe Tivta' iz 2006. godine, planiramo zamijeniti novom, koja bi dala uvid u seosku i gradsku kuću sa prostora Tivta. Cilj projekta je vraćanje daha prošlosti i edukacija posjetilaca kroz uvid u prezentovani materijal iz bogate kulturne prošlosti Tivta, kao i korišćenje dobra u kulturne i turističke svrhe”, kazao je tim povodom direktor Centra za kulturu Tivat Vojislav Kaluđerović. On je istakao da je autorka nove postavke Dušica Kovačević, konzervator-savjetnik u CZK Tivat.

Iz te ustanove kulture pozvali su sve Tivćane da daju svoj lični doprinos novoj zavičajnoj muzejskoj postavci, ponudivši na pozajmicu Centru za kulturu eksponate i druge materijale koje imaju u svom privatnom vlasništvu. Sav pozajmljeni materijal će biti konzervatorski obrađen i uredno vraćen vlasnicima nakon završetka izložbe.

Bonus video: