Miloš Marović neće brzo iza rešetaka

Ugovor o prodaji 26.000 opštinskih kvadrata na Jazu poništen , zbog čega Budva nije pretrpjela štetu, tvrdi advokat Begović...
104 pregleda 59 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Luka Zeković
Miloš Marović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2016. 06:43h

Miloš Marović će godinu odležati u zatvoru, sa 380.000 vratiće dug Megamarketu odnosno banci, a parcele u Budvi oko kojih je nezakonito petljao biće vraćene državi.

To će se dogoditi ukoliko vijeće podgoričkog Višeg suda prihvati sporazum o priznanju krivice, koji je sin visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića potpisao sa Specijalnim tužilaštvom.

Prema tom dogovoru, on je priznao da je podstrekivao na nezakonite radnje tokom prodaje 26.000 kvadrata opštinske zemlje na Jazu, a zauzvrat će bez suđenja morati na dvanaestomjesečnu robiju i da svoj budžet skreše za gotovo 400.000 eura.

Novac, međutim, neće dobiti država, odnosno Opština Budva, već će mlađi Marović vratiti dug koji je napravio prema trećoj osobi prilikom sumnjivog posla oko trgovine opštinskih kvadrata.

Kao što su “Vijesti” i najavile 31. decembra, Marović je od juče van spuških rešetaka, jer Specijalno tužilaštvo nije zahtijevalo produženje pritvora za njega.

Osim Miloša Marovića u istrazi prodaje zemljišta na Jazu osumnjičeni su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević. Samo Radunović i Baćević ostali su u pritvoru.

Status svjedoka saradnika dobili su nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović, “Vijestima” je potvrdio da mlađi Marović neće vratiti novac u opštinsku kasu. Pojasnio je da je ugovor o prodaji 26.000 opštinskih kvadrata na Jazu poništen i da “zbog toga budvanska kasa nije pretrpjela nikakvu štetu”.

“Ne postoji šteta. Zemljište je vraćeno Budvi, a svi ugovori zaključeni između tih lica i Opštine Budva poništeni su. Šteta bi postojala, eventualno zbog niže cijene, da je ugovor ostao na snazi”, kazao je on, dodajući da će Miloš vratiti dug koji je umjesto njega plaćala firma Miodraga Miša Mitrovića - “Megamarket”.

“Uzeo je kredit od 380.000 eura da počne objekat na toj zemlji, pa je to prodao 'Megamarketu' koji je umjesto njega platio kredit. Sad mora da obešteti tu firmu, da bi se banci vratio kredit”, kazao je Begović.

Istakao je da je glavni razlog zbog kojeg Maroviću juče nije produžen pritvor, njegovo loše zdravstveno stanje.

Begović je dodao da će konačnu riječ o sporazumu sa tužilaštvom dati Viši sud, nakon božićnih praznika. Ukoliko prihvate sporazum, nakon Marović bi morao da se vrati u Spuž i odleži preostalih 11 mjeseci zatvora. Njegov branilac, međutim, već najavljuje da on to neće moći odmah da uradi.

“Nekoliko mjeseci, zbog hirurških intervencija i oporavka od njih, on će biti objektivno spriječen da pristupi na izdržavanje kazne zavora, što je i zakonska mogućnost”, kazao je Begović.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” on je rekao da tužilaštvo nije oduzelo putne isprave Maroviću.

“Ne zbog toga što pretjerano vjeruje bilo kome, ili što je naivno pa je pustilo čovjeka, nego objektivno jer postoje razlozi koji ukazuju da ne postoji bilo kakva potreba za daljim trajanjem pritvora. Sporazum je zaključen na insistiranje mog branjenika... Objektivno nema nikakve potrebe, ni razloga da on bude dalje u pritvoru niti postoji eventualna opasnost da će napustiti Crnu Goru i da se neće odazivati na pozive suda”, kazao je Begović.

Marovićev branilac juče je saopštio detalje nagodbe - iznos novca koji njegov branjenik treba da vrati i visinu kazne. Time je potvrđeno pisanje “Vijesti”, koje su 16. decembra objavile da Marović pregovara sa specijalnim tužiocem da štetu nadokandi sa 380.000 eura i odrobija 10 mjeseci.

Dan nakon toga do "Vijesti" su stigle nezvanične informacije da su u Specijalnom tužilaštvu nezadovoljni zbog curenja detalja sporazuma. Zbog toga su, tvrdi sagovornik "Vijesti", Maroviću i povećali kaznu za dva mjeseca.

Marović je juče dok je izlazio iz zatvora, odgurnuo je fotoreportera “Vijesti” Luku Zekovića koji je bio na radnom zadatku.

Milovac: Stanković i Katnić moraju da objasne nagodbu

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ocijenio je juče da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dužan da saopšti šta su tužilaštvo i istraga budvanske grupe dobili u nagodbi koja je rezultirala puštanjem Miloša Marovića “uz kaznu koja je neprimjereno niska za krivično djelo koje mu se stavlja na teret”.

“Tužioci Stanković i Katnić (Milivoje) moraju objasniti zbog čega je mlađem Maroviću omogućeno da se nagodi, te da li je tužilaštvo zauzvrat od njega dobilo informacije koje su od koristi za dalju istragu, da li je ukazao na nove osumnjičene ili potvrdio sumnje tužilaštva za postojeće. Ili je Marović pušten samo zato što ima novca, kako se spekuliše u javnosti”, kazao je Milovac.

Dodao je da tužilaštvo još nije saopštilo kolika je ukupno pričinjena šteta u tim istragama, ali ni “gdje se nalazi novac koji je kriminalnim djelovanjem Marovića uzet iz budžeta”.

Milovac je kazao da se nameće pitanje o porijeklu novca kojim će Marović kupiti slobodnu.

“Možemo doći u situaciju da Miloš preko tužilaštva pere novac stečen kriminalnim djelima. Finansijska istraga porodice Marović navodno traje već godinama, a u međuvremenu u javnost je isplivalo mnoštvo informacija o nesrazmjernom bogatstvu, počev od stanova i kuća u Budvi i Podgorici, pa do jahte i švajcarskog računa teških milione eura. Uprkos svim hapšenjima i procesima, od porodice Marović nije oduzet niti jedan euro”, poručio je on.

Komentarišući zatvorsku kaznu, koju je Marović obećao da će odležati, Milovac je rekao da zastarjelost izvršenja nastupa dvije godine nakon pravnosnažnosti, a apsolutna zastarjelost nakon četiri godine.

“Kako je dosadašnji tok istrage tekao, i vrijeme koje je Marović proveo van Istražnog zatvora pozivajući se na potrebe za medicinskim tretmanom, velika je vjerovatnoća da će sa konstatnim odlaganjem izvršenja kazne zastara veoma lako nastupiti. Sa njegovom pričom o liječenju, to će lako odlagati... Ukoliko u sve to uključimo i mogućnost amnestije i pomilovanje predsjednika države, vrlo je moguće da se mlađi Marović više i neće vraćati u zatvor”, kazao je Milovac.

“Da bi vratio dug od 380.000€ prodaće stan ili zemlju u Grblju”

Sin Svetozara Marovića prodaće luksuzan stan ili parcele u Grbaljskom polju da bi vratio dug od 380.000 eura.

To je juče kazao Begović, odgovarajući na pitanje “Vijesti” odakle mlađem Maroviću novac da plati slobodu.

“Vlasnik je privatnih firmi i nepokretnosti. Ima komforan stan u Budvi, nasljedstvom od predaka stekao je ogromnu imovinu u Grbaljskom polju. Prodajom stana i nekretnina može isplatiti iznos imovinske koristi koji mu je naloženo da uplati”, kazao je Begović.

Pojasnio je da rok u kom Marović mora vratiti dug još nije definisan.

“Pred sudom će biti definisan rok, a novčani iznos biće obezbijeđen hipotekom nad određenom nepokretnošću, koja će biti dostavljena specijalnom tužiocu i sudu odmah nakon novogodišnjih i božnićnih praznika”, kazao je on.

Prema podacima “Vijesti” na ime Miloša Marovića uknjižen je stan od 193 kvadrata u potkrovlju zgrade nadomak gradske Autobuske stanice u Budvi. Na taj stan Budvanin Petar Miloš upisao je hipoteku na iznos od 236.000 eura.

Sprat niže, stan je od 298 kvadrata, koji je uknjižen na firmu “MF invest”, u kojoj Miloš Marović ima pet odsto vlasništva. Ta kompanija u svom vlasništvu ima više od deset stambenih jedinica u Budvi.

Na ime Miloša Marovića upisano je i više od deset hiljada kvadrata zemlje u Mrčevom polju u zaleđu plaže Jaz. Na ime njegovog oca Svetozara upisan je stan od 90 kvadrata, koji se nalazi nadomak budvanske OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, koji je opterećen hipotekom Prve banke. Stariji Marović ima imovinu u rodnom selu Krimovice, kuću i zemlju koju je naslijedio od oca, ali i zemljište uz samu plažu Jaz.

Bonus video: