Prva knjiga nobelovke Alis Manro: Detalj koji sve razotkriva

Za knjigu „Ples srećnih sjenki“ Manro je 1968. dobila kanadsku nagradu “Governor“
104 pregleda 0 komentar(a)
Alis Manro
Alis Manro
Ažurirano: 03.01.2016. 16:22h

“Ples srećnih sjenki”, prva je knjiga pripovjedaka kanadske nobelovke Alis Manro.

Ova knjiga joj je otvorila vrata književnog uspjeha, a u njima je spisateljica ovjekovječila zabačene kanadske predjele. Knjigu je prevela Anđelka Cvijić, a izdavač je Agora.

Manro u ovoj zbirci priča otkriva jedinstveni talenat zbog kojeg je ona danas nadaleko slavna.

U ovih 15 priča, Manro čudesnom maštovitošću prepoznaje čaroliju u našim običnim životima. Smještene na farme, pored riječnih močvara, u usamljene gradove i nova predgrađa Ontarija, ove priče su zapažanja onih žestokih trenutaka u kojima, iz slojeva iskustva koje leži čak i iza najobičnijih događaja i života, dolazi do otkrovenja.

Jedno od najupadljivijih svojstava njenih priča jeste njihova lociranost u malim mjestima jugozapadnog Ontarija.

Slično kao u djelima Vilijema Foknera i Flenerija O’ Konora, junaci dolaze u sukob sa uskogrudim shvatanjima sredine i suprotstavljaju se duboko ukorijenjenim tradicijama.

Ta konfrontacija, međutim, u ovim pričama najčešće ostaje nevidljiva, zatomljena u svijesti glavnih junakinja (ženama u prelomnim godinama života, različitog porijekla i obrazovanja), dok pripovjedačku tenziju generiše odnos između prividno nepomućenog toka stvarnosti i stremljenja likova iz priča.

Ovakva pripovjedačka strategija, u kojoj je zaplet sporedan i „ništa se ne dešava“, navela je književnicu i kritičarku Sintiju Ozik da Alis Manro nazove „kanadskim Čehovom“.

Kao i kod ruskog pripovjedača, konstrukcija priče počiva na trenutku epifanije, naglog prosvjetljenja, na detalju koji sve razotkriva.

Za knjigu „Ples srećnih sjenki“ Alis Manro je 1968. dobila najznačajniju kanadsku nagradu „Governor“, a i danas ove priče potvrđuju da je u pitanju jedan od najboljih pisaca današnjice.

Ova zbirka priča je sedma knjiga Alis Manro u izdanju Agore nakon „Bjekstva“, „Previše sreće“, „Života djevojaka i žena“, „Golog života“, „Mržnje, prijateljstva, udvaranja, ljubavi, braka“ i „Pogleda sa edinburške stijene“.

Alis Manro (1931) spada u vodeće kanadske pripovjedače, a po ocjenama kritike i jedna je od najznačajnijih savremenih književnica. Njene knjige dva puta su ovjenčane nagradom Giler („Ljubav dobre žene“, 1998 i „Bjekstvo“, 2004).

Godine 2009, za životno djelo je odlikovana Međunarodnom Bukerovom nagradom, a 2013. Nobelovom nagradom za književnost.

Bonus video: