Preminuo Mirko Vujačić, prvi crnogorski olimpijac

581 pregleda 14 komentar(a)
Mirko Vujačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mirko Vujačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.01.2016. 23:12h

Crnogorski sport od danas je siromašniji za bogato poglavlje svoje istorije. U 91. godini u Podgorici je preminuo Mirko Vujačić, prvi crnogorski olimpijac.

Vujačić je rođen 1. septembra 1924. u Golubovcima. Bio je učesnik NOB-a, a atletikom je počeo da se bavi neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada je u oficirskom činu pristupio SD Partizan.

Prvi uspjeh proslavio je na prvenstvu JNA 1945. godine, osvojivši prvo mjesto u - bacanju bombe. Naredne godine, na prvom Prvenstvu Balkana u Tirani pobijedio je i u bacanju bombe i u bacanju koplja.

Sa bratom Dušanom, Mirko Vujačić je učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Njih dvojica bili su prvi crnogorski sportisti koji su se takmičili na Igrama. Sa daljinom 64,89 metara Mirko je zauzeo sedmo mjesto u finalu, dok Dušan nije uspio da prođe kvalifikacije.

"Malo je falilo da osvojim medalju. Iskustvo je bilo za nezaborav", kazivao je kasnije.

Na Evropskom prvenstvu održanom na briselskom Hejselu 1950. godine, Vujačić se našao nadomak postolja, na četvrtom mjestu. Četiri godine kasnije, na kontinentalnom šampionatu u Stokholmu zauzeo je 11. poziciju.

Bio je višestruki prvak Jugoslavije, a u prvom Pobjedinom izboru 1957. godine proglašen je za najboljeg crnogorskog sportistu...

U julu 2012. godine pojavio se na svečanom ispraćaju crnogorskih sportista na Olimpijske igre u Londonu.

"Sport je prilika da uđete u vječnost. Zato poručujem ovim mladim sportistima: budite hrabri i borite se za najbolje pozicije, prva mjesta i medalje", rekao je tom prilikom.

Crnogorski olimpijski komitet mu je 6. aprila prošle godine, povodom Međunarodnog dana sporta, dodijelio plaketu za doprinos crnogorskom sportu...

Bonus video: