Mladi arhitekti pokrenuli akciju za spas Hotela Podgorica

Podmladak je riješio da uzme stvari u svoje ruke - i da stane na branik Podgorice i Hotela Podgorica - i da ne dozvoli da sijenka apsolutno besmislenog nebodera padne na vrhunsko arhitektonsko ostvarenje arhitektice Svetlane Kane Radević, realizovano davne 1967.
266 pregleda 18 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: Ivan Jovićević
Hotel Podgorica, Foto: Ivan Jovićević
Ažurirano: 01.01.2016. 17:55h

Sklonite se levo il' desno/ Ovoj deci na Zemlji je tesno/ Promenite vaše oko strogo/ Deca hoće i brzo i mnogo

Hor Kolibri + Mića Tatić & Aćim, "Sve je stalo samo deca rastu"

Ako ste mislili da mlade arhitektice i mladi arhitekti - u sadjejstvu sa mladim studenticama i mladim studentima arhitekture - u ovom trenutku razmišljaju samo o dočeku Nove godine - grdno ste se prevarili. CG arhitektonsko-urbanistički podmladak je podigao glas, vjerovali ili ne - u ime odbrane Hotela Podgorica - jednog od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja iz perioda kad se naš Glavni grad zvao Titograd.

Grdno se prevarila i dr Sonja Radović Jelovac, dipl. ing. arh. - ako je mislila da niko neće primijetiti - da niko neće imati hrabrosti da primijeti da se sa sjeverozapadne strane Hotela Podgorica - baš preko puta ekonomskog ulaza - uveliko kopa temeljna jama za poslovni objekat - koji je projektovala za "Normal Tours" d.o.o. (odnosno za supružnike Burić, Jelenu i Žarka).

Nije poslovni objekat - odnosno neboder od 12 spratova, u kompletu sa visokim prizemljem - igla - pa da ga niko ne primijeti - pogotovo ako uzmemo u obzir da je ograda oko jame bogato ukrašena renderinzima (što nije bio mudar potez, iz ove perspektive - da nema tih renderninga niko ne bi znao što se sprema - jer taj projekat nigdje nije publikovan osim na ogradi).

Odavno u CG nema prostora ni za kakva iznenađenja, da se razumijemo - odavno je ovdje sve moguće - ali ipak ispade da su samo ovi što su juče izašli sa fakulteta - ili su još na fakultetu - primijetili kako velelepni neboder, u raznim pozama, veselo namiguje sa ograde podignute oko pomenute jame (nemjerno ne kažem - oko gradilišta - jer se nadam da će razum pobijediti i da će ta jama biti zatrpana).

Dakle, podmladak je riješio da uzme stvari u svoje ruke - i da stane na branik Podgorice i Hotela Podgorica - i da ne dozvoli da sijenka apsolutno besmislenog nebodera padne na vrhunsko arhitektonsko ostvarenje arhitektice Svetlane Kane Radević, realizovano davne 1967. godine.

A taman sam se bio spremio da na sva zvona udarim da sam ovjerio javnu raspravu o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - koju je organizovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) u saradnji sa Inženjerskom komorom Crne Gore (IKCG) - i koja je održana 24. decembra 2015. godine, odnosno u pretprošli četvrtak, u zgradi MORiT u Podgorici.

Ali podmladak podiže dževu - ubijeđen da poslovnom neboderu od 12 spratova nikako nije mjesto uz Hotel Podgorica - i sad sam u nedoumici. Razmišljam da li da se posvetim Nacrtu zakona, ne obazirući se na vapaje podmlatka - taman da im dam malo vremena da razviju i konsoliduju priču, da osmisle par jakih argumenata u korist ideje o zatrpavanju pomenute temeljne jame - ili pak da odmah podržim podmladak - jer se ne sjećam da se nešto slično desilo u ovih 12 i kusur godina, koliko pratim dešavanja na CG arhitektonskoj sceni.

Izvrsno sam se proveo na javnoj raspravi u MORiT - mnogo sam naučio i neke stvari su mi definitivno jasnije - ali Nacrt zakona, bez obzira na nesumnjivi značaj, ipak nema medijski potencijal koji ima inicijativa da se zaustavi posljednji u nizu udaraca što ih Podgorica trpi decenijama - udaraca koji Podgoricu polako pretvaraju u provincijalni grad bez imalo duha.

Kad smo već kod javnih rasprava - podsjetio bih vas da je 10. oktobra davne 2012. godine završena petnaestodnevna Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana "Rekreativno - kulturna zona na obali rijeke Morače", južni dio - o dokumentu kojim je konačno ozvaničena namjera supružnika Burić da grade u neposrednoj blizini (svog - i našeg) Hotela Podgorica.

Centralna javna rasprava je bila upriličena nedelju dana ranije, 3. okotobra, u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice. Pored predstavnika Sekretarijata i obrađivača plana ("Inkoplan" d.o.o. Podgorica, rukovodilac radnog tima Nikola Drakić, dipl. ing. arh.) - raspravi su prisustvovali novinar Vijesti, novinar Dana, predstavnica NVO MANS i prestavnik JP Sportski objekti.

U izvještaju sa Centralne javne rasprave, koji sam iskopao na Internetu - nema detalja vezano za diskusiju - ali stoji da je primljeno pet primjedbi na plan - od kojih se dvije odnose na Hotel Podgorica.

Jednu je podnio Normal Tours - i odnosi se na "Korekciju granica urbanističke parcele UP 10" - na kojoj se nalazi sam Hotel Podgorica. Druga je "Protiv izgradnje objekta na UP 10" - što je čudno - jer plan ne predviđa intervenciju na Hotelu Podogrica (dozvoljava, doduše, intervencije u interijeru), već u njegovoj neposrednoj blizini, na UP 9 - koja, otprilike, obuhvata zonu postojećeg parkinga sa sjeverozapadne strane, kao i mjesto gdje se kopa temeljna jama. Tu primjedbu je podnijela gospođa Ljiljana Radević, sestra Kane Radević. I to je zapravo sve.

Hoću da kažem da su javne rasprave jedinstvena prilika da javnost iznese svoje primjedbe i stavove po raznim pitanjima - a kako je pomenuta Javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata u punom jeku - možda ne bi bilo zgorega da se svi zajedno uključimo u tu javnu raspravu - koja je, moram i to pomenuti, zbog (velikog) interesovanja produžena do 26. januara. Da ne bude poslije da vam niko ništa nije rekao, da niste znali itd.

A sad bih vas podsjetio da je prije nešto više od dvije godine, 30. novembra davne 2013. godine, na ovom istom mjestu objavljen tekst naslovljen "Nasljeđe koje obavezuje" - drugi ili treći tekst iz serije tekstova o Hotelu Podgorica - u kojem sam upozorio javnost da će se desiti ovo što se upravo dešava:

"Kana Radević nam je ostavila u nasljeđe vrlo reprezentativan graditeljski opus - kojega se ne bi postidjele ni sredine daleko prosperitetnije - i na daleko višem kulturnom, tj. kulturološkom nivou - međutim, žalosno je - i smiješno u isto vrijeme - što naša najšira javnost, izgleda, još uvijek nije ni svjesna da pomenuto nasljeđe uopšte postoji - a kamoli da obavezuje. U protivnom bismo našli načina da reagujemo, konstruktivno i nadasve učinkovito - na sam pomen ideje o izgradnji novog, visokog i velelepnog objekta u neposrednoj blizini najpoznatijeg i u svakom pogledu najuspjelijeg ostvarenja Kane Radević - Hotela Podgorica u Podgorici".

I baš kad sam izgubio svaku nadu da će se nešto desiti po tom pitanju - ne lezi vraže - podmladak je shvatio da nije vrijeme za ćutanje. I zato mi ne preostaje ništa drugo, u ovom istorijskom trenutku - nego da od srca podržim inicijativu mladih arhitektica i arhitekata, te studentica i studenata arhitekture - i da im ponudim podršku svake vrste.

Apelujem, takođe, na sve vas kojima su Hotel Podgorica, grad Podgorica i CG na srcu - da podržite mlade u njihovoj časnoj namjeri da zaustave bezumlje - i da CG arhitektonsko-urbanističkoj struci vrate dignitet.

Bonus video: