Smanjuje se broj žrtava na putevima

U 2015. imali smanjenje od 23 odsto broja poginulih u odnosu na 2014, kada je poginulo 65 osoba
215 pregleda 8 komentar(a)
Bijelo Polje udes, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje udes, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.12.2015. 15:59h

Pedeset osoba poginulo je u posljednjih godinu dana u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori, ali je ta cifra za 23 odsto manja u odnosu na broj poginulih u saobraćaju u 2014. godini.

To je "Vijestima" saopštio viši policijski inspektor I klase u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije Ilija Janjušević.

"U 2015. imali smo smanjenje od 23 odsto broja poginulih u odnosu na 2014, kada je poginulo 65 osoba. Iz godine u godinu bilježimo trend smanjenja poginulih u saobraćaju. Zadovoljni smo stanjem, ali i pored toga ćemo se truditi da poboljšamo rezultate", rekao je Janjušević.

Dodao je da je u Strategiji za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja do 2019. planirano da se broj poginulih na crnogorskim drumovima svede do 10 na 100.000 stanovnika.

"To je značilo oko 65 poginulih godišnje. Taj standard smo već postigli, a radićemo da se broj poginulih smanji još više. Ovi rezultati su došli zahvaljujući radu saobraćajne policije ali i Direkcije za puteve, koja je sanirala neke kritične dionice koje su bile karakteristične za prethodni period”, kazao je Janjušević.

Dodao je da su u prethodnoj godini sproveli niz akcija preventivnog karaktera.

"Imali smo akcije alkohol, pojas, brzina, nepropisno preticanje... Neke akcije ćemo nastavti i u 2016. Nabavljeni su i video radari za noćno simanje. Tako da ćemo moći da radimo radarsku kontrolu sa video nadzorom u noćnim satima. U planu je da se do kraja godine pred nama u potpunosti implementiraju i stacionarni sistemi”, rekao je Janjušević.

Objasnio je da će ti sistemi biti umreženi i sa graničnim prelazima:

"Na taj način će moći da se sankcionišu i vozači sa inostranim tablicama. Ta vozila neće moći da napuste državu a da vozači ne odgovaraju za saobraćajni prestup koji su počinili".

Saobraćajna policija u protekloj godini dobila je i nova vozila.

"Dobili smo 60 vozila "opel astra", ali i sedam "dačia daster", koje su upućene u sjeverni dio Crne Gore. Saobraćajna policija je dobila i pet BMW motora, velike zapremine - 1200 kubika. Uskoro bi trebalo da budu na ulicama, a aktivno će biti korišćeni i u ljetnjim mjesecima kako bi se uticalo na poboljšanje saobraćajne kulture vlasnika dvotočkaša”, rekao je Janjušević.

Istakao je da su stara vozila proslijeđena u Auto centar, nakon čega će o njima odlučiti Direkcija za imovinu.

"Saobraćajna policija ostvaruje dobre rezultate iako nema 100 odsto popunjen sastav po važećoj sistematizaciji. U aprilu bi trebalo da dobijemo i nove uniforme, koje će da se razlikuju od dosadašnjih", najavio je Janjušević.

Zatvorili pet stanica za tehnički pregled

Janjušević je rekao da su u toku prošle godine pojačano kontrolisali stanice za tehnički pregled vozila.

"Pet stanica za tehnički pregled smo zatvorili. Ukinuta im je dozvola za rad. Radi se o stanicama za tehnički pregled u Nikšiću, na Žabljaku i tri u Podgorici", kazao je Janjušević.

Dodao je da su odgovorni u tim slučajevima prekršajno kažnjeni.

"Za nekoliko predmeta spise smo dostavili i tužilaštvu, na izjašnjenje o krivičnoj odgovornosti. Nisam siguran šta je do sada tužilaštvo učinilo po tom pitanju. Sa druge strane, što se tiče prekršajnih kazni bile su dosta velike do 5.000 eura”, rekao je Janjušević.

Istakao je da je u jednom slučaju stanica za tehnički pregled ovjeravala tehničku ispravnost vozila taksi udruženju, a da pri tom automobili nisu ni dovoženi na tehnički pregled.

"Taksi vozila svakih šest mjeseci moraju da prođu tehnički pregled. Taj slučaj dogodio se u Podgorici", pojasnio je Janjušević.

Bonus video: