Da li je Katnić i na Lukšića krenuo?

Vlada je sa četiri miliona garantovala da će privatna kompanija vratiti banci kredit. Taj dug su prošle godine, ipak, platili građani
105 pregleda 26 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2015. 09:52h

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Predrag Stamatović saslušan je juče u policiji u sklopu istrage o milionskim garancijama koje je Vlada 2010. izdala firmi Melgonija-Primorka.

Nalog za njegovo saslušanje u svojstvu građanina izdala je specijalna tužiteljka Mira Samardžić i naložila inspektorima da joj dostave njegovu izjavu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, provjera vodi gotovo do vrha Vlade, odnosno potpredsjednika izvršne vlasti Igora Lukšića koji je u vrijeme davanja problematičnih garancija bio ministar finansija i potpredsjednik izvršne vlasti.

Stamatović nije juče odgovarao na telefonske pozive novinarke “Vijesti”.

On je bio Lukšićev savjetnik kada je potpisao predlog prema Komisiji za kontrolu državne pomoći - da se kompaniji izdaju garancije za kredit.

Nakon toga Vlada je jula 2010. godine usvojila Odluku o izdavanju garancije preduzeću Melgonija-Primorka, na osnovu Programa restrukturiranja te firme odobrenog od strane Komisije za kontrolu državne pomoći.

Sa četiri miliona eura garantovali su NLB banci da će Melgonija vratiti 14,4 miliona eura, koje su uzeli za navodna investiciona ulaganja, pokretanje proizvodnje i isplatu obaveza prema radnicima (zaostale zarade, socijalni program i povezivanje radnog staža).

Dug su građani vratili početkom prošle godine.

Policijske inspektore, odnosno tužiteljku je interesovalo da li je Stamatović nadzirao kako se i u koje svrhe trošio taj novac državne pomoći.

U trenutku izdavanja Vladine garancije, vlasnik Melgonije Nebojša Bošković imao je dvije firme u stečaju - Krisma motors i Krisma Bjelasica, pa je nejasno zašto i prema kojim kriterijumima je odlučeno da mu se pomogne.

Preduzeće Melgonija- Primorka od aprila 2014. je u stečaju.

Stečajni upravnik angažovao je 13 radnika koji čuvaju i popisuju imovinu. Ostalih 50-ak su na Birou.

Radnicima duguju ukupno milion eura za plate i doprinose i to tri različite firme.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima, Primorka za poreze i doprinose duguje 253.304 eura.

Nebojša Bošković uhapšen je u aprilu zbog sumnje da se tri godine ranije dogovorio sa Milošem Čujovićem (31) o prevari, uz pomoć koje su uspjeli da sa tuđih računa “skinu” oko 1.500.000 eura.

Đukanović: Uopšte mi nije bitno ko je vlasnik Melgonija-Primorke

Poslanik Mladen Bojanić prošle godine u parlementu konstatovao je da je Vlada odlukama o davanju garancija oštetila državu za više od 100 miliona eura.

Tada je pred premijerom Milom Đukanovićem nabrojao izdate garancije KAP-u, Željezari, Brodogradilištu, Željezničkom prevozu i Melgonija-Primorci.

“Garancije Melgonija - Primorci odobrene su odlukom Vlade aprila 2010. Pet mjeseci prije nego što je ova firma uopšte registrovana u Privrednom sudu. Da li je Vlada bila vidovita, pa je pet mjeseci prije nego što je ovo društvo steklo status pravnog lica odoborila garanciju u iznosu od četiri miliona eura... U svemu ovome možda leži odgovor na pitanje zašto nema novca. Naravno da nema jer ste ih ovako prosipali ili gurali u tuđe džepove. Ako već, kako kažete, vodite mudru i promišljenu politiku, dužni ste da javnosti kažete – koji mudrac je donio ovu odluku”, pitao je Bojanić šefa vlade.

Ovaj je odgovorio da je Vlada opravdano pokušala da zaštiti interes “jedne kompanije i njenih zaposlenih i, naravno, njenih brojnih poslovnih partnera”.

“U skladu sa praksom, u to vrijeme uobičajenom, procijenili smo da onaj ko je spreman da uzme 14,4 miliona eura za tu operaciju treba da dobije podršku Vlade u vidu garancije zbog smanjenja rizika kod poslovne banke. Neke od tih odluka su bile dobre, neke nijesu. A, ko je vlasnik Melgonija-Primorke, vjerujte, uopšte mi nije važno”, rekao je tada u Skupštini Đukanović.

Bonus video: