LJEPOTA I ZVIJER

Previše dobro da bi bilo istinito

Moramo biti iskreni prema sebi i postaviti pitanje: Zašto uzimati suplemente za mršavljanje? Da bi njima smanjenjili tjelesnu težinu kako bi bili zdraviji kao razlog je apsurdan
140 pregleda 0 komentar(a)
mišolovka
mišolovka
Ažurirano: 30.12.2015. 21:10h

„Neka hrana bude tvoj lijek.“ (Hipokrat, 460-370 godina prije Hrista)

Zasigurno znate da pravovremeno konzumiranje zdrave hrane bogate nutrijentima u odgovarajućim količinama i redovnom fizičkom aktivnošću vodi ka poboljšanju vaše linije. Ali, ovo zahtijeva vrijeme i odricanje, pa se mnogi opredjeljuju za suplemente koji tvrde da obuzdavaju glad ili ubrzavaju metabolizam, time omogućavajući brze rezultate uz male napore.

Nova studija, objavljena u New England Journal of Medicine, ukazuju na povezanost suplemenata za mršavljenje sa povećanim brojem otkucaja srca i bolom u grudima kod ispitanika posle njihove primjene, što su sigurno zastrašujuće nuspojave. Studija koja je trajala od 2004 do 2013 godine, procijenila je da čak 23,005 posjeta hitnoj pomoći na godišnjem nivou samo u Americi, je posljedica sporednih efekata dijetetskih suplemenata.

Od ovog broja najučestalije su nepravilan rad srca, bol u grudima i ubrzan rad srca, kao posljedica primjene isključivo suplemenata za mršavljenje. Najveći broj ovih pacijenata su bile žene starosti od 20 do 34 godine (Emergency Department Visits for Adverse Events Related to Dietary Supplements, N Engl J Med 2015.) Ranije ove godine, druga studija otkriva da mnogi suplementi za mršavljnje na biljnoj bazi ne daju nikakve rezultate (Attorney General Schneiderman, New York 2015). Ako je sve tako, kako je moguće da se ovakav preparat nađe na tržištu?

Dijetetski suplementi, kao takvi, nijesu regulisani i nemaju zahtjeve za bezbjednost od strane Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS), pa se sa sigurnošću ne može tvrditi šta se nalazi u ovim potencijalno opasnim proizvodima. Drugim riječima, za razliku od ljekova gdje se mora dokazati efikasnost i bezbjednost, dijetetski suplementi ne podliježu provjeri indikacije i bezbjednosti od strane CALIMS-a i mogu godinama biti na tržištu prije nego što se kod dovoljnog broja ljudi ispolji neko neželjeno dejstvo za utvrđivanje veze sa upotrebom određenog suplementa. Naravno, tu činjenicu koriste proizvođači spravljajući proizvode koji vam omogućavaju da dobijete željene rezultate za kratko vrijeme, a da ni sami nijeste svjesni kolike posljedice je to ostavilo na vaše zdravlje.

Moramo biti iskreni prema sebi i postaviti pitanje: Zašto uzimati suplemente za mršavljanje? Da bi njima smanjenjili tjelesnu težinu kako bi bili zdraviji kao razlog je apsurdan. Primjenom ovih suplemenata zaista možete smanjiti tjelesnu težinu ali potencijalno dovesti do mnogo ozbiljnih zdravstenih problema. Mršaviti zdravo podrazumijeva postepeno smanjivanje tjelesne mase uz redovnu fizičku aktivnost i najvažnije zdravu ishranu. Ukoliko ove suplemente primjenjujete isključivo kako bi izgledali bolje, znajte da iako vam reklame svakodnevno daju podsticaj da će te primjenom ovih suplemenata za kratko vrijeme sve u vašem životu krenuti nabolje, svjedoci ste da mediji sve češće izvještavaju o neispravnosti i lošem kvalitetu ovih proizvoda i njihovom povlačenju sa tržišta.

Ideja da uzimanje pilule vodi smanjenju težine i poboljšanju linije je, istini za volju neodoljiva, ali moramo ostati čvrsto na zemlji i shvatiti da je rizik uzimanja znatno veći od koristi. Previše dobro da bi bilo istinito.