Virtuozno o prirodno nametnutim motivima

Nikola Ćurčin se likovnoj publici predstavio sa dvadeset crteža većeg formata sa motivima iz Boke Kotorske
80 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Ćurčin izložba, Foto: Slavica Kosić
Nikola Ćurčin izložba, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.12.2015. 16:37h

Izložba crteža akademskog slikara Nikole Ćurčina, na kojoj se predstavio sa dvadeset crteža većeg formata, otvorena je u hercegnovskoj galeriji “Sju Rajder”.

Na crtežima dominiraju motivi iz Boke Kotorske, za koje autor kaže da se prirodno nameću. Publika ga prepoznaje uglavnom po nešto drugačijim crtežima nalik stripu, pa su novi radovi donekle bili iznenađenje.

"Svaki put kad priredim izložbu to je kraj jednog stvaralačkog perioda, tako da ovako vjerovatno više neću raditi”, kaže umjetnik iako vjeruje da je crtež “najiskreniji način izražavanja”. “U slikanje se upuštam rijetko, više volim da imam sliku nego da je radim".

Široj javnosti Nikola Ćurčin poznat je i kao osnivač i urednik Hercegnovskog strip festivala, koji će naredne godine doživjeti deseto izdanje, a pripreme su već počele.

"Nedavno je u hercegnovskoj galeriji 'Josip Bepo Benković' bila organizovana izložba američkog pop arta i bilo je vidljivo da su pop artisti, htjeli to priznati ili ne, sve izvukli iz stripa. Ovo je bio moj način da još jednom pokažem primjenu stripa u umjetnosti, kaže Ćurčin i ističe da mu “ideja nikada ne fali, da radi relativno brzo: crno na bijelo".

O saradnji na strip festvalu, tokom koje je upoznao i Nikolinu umjetnost, govorio je Jovan Subotić.

"Kroz druženje sa Nikolom upoznao sam mnogo ljudi, istoričara umjetnosti, koji su toliko hvalili njegov rad da sam i ja počeo da se hvalim u njegovo ime. Nikola to ne radi, on pušta svoje djelo da govori za njega. Bio sam u društvu ljudi koji su kupovali Nikolina djela, namijenili ih za poklon, a onda nisu mogli da se odvoje od njih, a slagao bih kada bih rekao da nisam i ja jedan od tih”, kazao je Subotić konstatujući da “ono što Nikola radi je nešto u čemu nema laži, nema prevare, ono što on radi je na papipru, ispred vas, crno na bijelo".

Uz konstataciju da je crtež osnova, krvotok svega, istoričar umjetnosti Bogdan Musović, koji je otvorio izložbu, ocijenio je da “Nikolini radovi imaju jednu slikarsku organizaciju, kompoziciju”.

"Crtež je nekada bio pomoćno sredstvo da se ostvari neki drugi rad u slikarstvu, vajarstvu, pa i grafici. Ovo je autentični izraz jednog umjetnika i to vrlo ličan i vrlo pošten. Suvišno je govoriti na koji način je to crtano, slikano, stvarano, važno je ono što je napravljeno što se pokazuje pred vama kao cjelina. Tu je Nikola u tehničkom, u stilskom pa ako hoćete i u kolorističkom, mada je sve crno-bijelo, pokazao stvaralačko jedinstvo", kazao je Musović.

Crteže Nikole Ćurčina posjetioci mogu vidjeti narednih petnaestak dana.

Bonus video: