Rađenović opet satima pričao u Tužilaštvu

Zbog obaveze čuvanja tajnosti podataka, u ovoj fazi postupka mogu potvrditi jedino da je Lazar Rađenović saslušan u Specijalnom tužilaštvu, u svojstvu osumnjičenog, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja
17 komentar(a)
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2015. 08:27h

Bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović saslušan je juče u Specijalnom tužilaštu zbog sumnje da je učestvovao u još jednoj malverzaciji u kojoj je budžet metropole turizma pretpio milionsku štetu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Rađenović je gotovo šest sati pričao tužiteljki o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, i odgovarao na pitanja o još nekoliko sumnjivih poslova realizovanih u Budvi.

Njegov branilac, advokat Željko Đukanović potvrdio je “Vijestima” da je Rađenović juče saslušan u svojstvu osumnjičenog, dodajući da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” Rađenović je iz istražnog zatvora doveden u tužilaštvo da razjasni kako je u poslu oko izgradnje postrojenja Opština Budva oštećena za 8.000.000 eura.

Zbog sumnjivog posla oko izgradnje tog postrojenja, policija je ranije podnijela prijave Specijalnom tužilaštvu protiv Rađenovića, Dragana Vukadinovića (33), Podgoričanina Gorana Bojanića (51), Beograđanina Stjepana Skočajića (37), Mirka Latinovića (63), Gojka Kapisode (78) i NN lica čiji identitet pokušavaju da otkriju. Dva dana nakon podnošenja prijave, Latinović se nagodio sa tužilaštvom da dobije status svjedoka saradnika u istragama poslova u kojima je budžet Budve navodno oštećen za više desetina miliona eura.

Ostali su osumnjičeni da su se tokom 2010. godine u Budvi, kada je Rađenović bio potpredsjednik Opštine, udružili i stvorili kriminalnu grupu, u cilju sticanja nezakonite dobiti ili moći.

Priča o projektu, kojim je bila predviđena izgradnja postrojenja u Vještici, na Svetom Stefanu i Buljarici, kao i izgradnja nove kanalizacione mreže i podmorskih ispusta, formalizovana je početkom juna 2009. godine. Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, već je izazivalo ekološku katastrofu u bečićkim naseljima Boreti i Ivanovići zbog neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja.

Bonus video: