OSOBENOST KOJA PRIPADA URBANIM LEGENDAMA

Izložba Uroša Toškovića otvorena u Beogradu

Na izložbi su promovisani bareljef i poštanska marka sa likom Toškovića
152 pregleda 4 komentar(a)
Uroš Tošković, Foto: Anto Baković
Uroš Tošković, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.12.2015. 07:50h

Izložba poznatog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, koju čine njegovi radovi iz brojnih privatnih kolekcija, otvorena je u u galeriji Centra lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu.

Povod za ovaj susret sa djelima umjetnika koga mnogi svrstavaju u najveće crtače druge polovine XX vijeka na našim prostorima, jeste objavljivanje obimne monografije čiji je izdavač Umjetnička galerija “Radionica duše”. Na promociji monografije “Uroš Tošković, buntovnik garavog lica i čiste duše“, koja je u novembru promovisana u Baru, govorili su Nikola Kusovac, Stanislav Živković, Đorđe Kadijević i Momčilo Moša Todorović, priređivač.

Prema mišljenju istoričara umjetnosti likovnog kritičara Nikole Kusovca, Tošković je jedan od najistaknutijih autora koji su pedesetih godina prošlog vijeka na domaću likovnu scenu, uljepšanoj, socrealističkoj stvarnosti suprotstavili estetiku ružnog, preuveličanog, karikaturalnog, grotesknog.

Tošković, čija osobenost već pripada urbanim legendama, nije doputovao iz Podgorice da prisustvuje otvaranju, na kome su promovisani i bareljef i poštanska marka s njegovim likom, ali i DVD na kojem su zabilježeni iskazi najuglednijih savremenika o njegovom stvaralaštvu. Rođen je u Podgorici 1932. Poslije završenih studija slikarstva u Beogradu (u klasi Marka Čelebonovića), kao stipendista francuske vlade, 1956. otišao je u Pariz, gdje je živio i slikao dvije decenije. Potom se vratio u Beograd, a od 2003. živi i radi u Crnoj Gori.

Pokrovitelj promocije i izložbe Uroša Toškovića u Beogradu je ambasada Crne Gore u Srbiji, a organizator Umjetnička galerija “Radionica duše”.