TUŽILAC NE SAOPŠTAVA DETALJE

Istraga o bjekstvu Vujovića: Stražara policija čuva u bolnici

Detaljnom kontrolom zatvora Bijelo Polje, ustanovljeno je da nedostaje jedan pištolj. Utvrđeno je da to oružje pripada Konataru
99 pregleda 9 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Boris Pejović
Ivan Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2015. 07:13h

Suspendovani stražar bjelopoljskog zatvora Nikola Konatar na liječenju je u tamošnjoj bolnici i čuva ga policija. On je, između ostalih, bio na dužnosti kada je pobjegao osuđenik Ivan Vujović, zbog čega je u ZIKS-u protiv njega pokrenut disciplinski postupak za težu povredu službene dužnosti.

Bjelopoljski tužilac Mirko Bulatović rekao je juče da postoje određene indicije o bjekstvu osuđenog za ubistvo, ali da je još rano da se javno iznose detalji.

Kazao je da neće komentarisati prisustvo policije u bolnici Bijelo Polje, rekavši da su službenici te institucije kod Konatara “najvjerovatnije iz bezbjednosnih razloga”.

“Obavještenja koja su nam neophodna i dokaze u ovom dijelu rada, prikupljamo intenzivno i preduzimamo sve mjere na osnovnom dijelu posla u izviđajnim radnjama. O svim potezima i onome što bude urađeno javnost će biti blagovremeno obaviještena,“ kazao je Bulatović.

Bjegunac Ivan Vujović koristio je pištolj prilikom bjekstva 24. decembra iz bjelopoljškog zatvora, a nadležni su saopštili da pokušavaju da utvrde kako je moguće da je osuđeni za ubistvo posjedovao oružje u svojoj robijaškoj ćeliji.

Iz ZIKS-a je naknadno saopšteno da su Konatar, Petar Šuković i Slaviša Kljajević suspendovani zbog sumnje da su počinili teške disciplinske prekršaje u vezi sa bjekstvom zatvorenika.

Tada je rečeno da je detaljnom kontrolom naoružanja kod službenika obezbjeđenja i magacina Zatvora Bijelo Polje, ustanovljeno da nedostaje pištolj koji je zadužio Konatar.

Vujović je napustio zatvor, nakon što je uperenim pištoljem najprije navodno natjerao stražare Konatara i Šukovića da uđu u jednu prostoriju u kojoj ih je zaključao.

Potom je daljinskim upravljačem otvorio ulazna vrata zgrade zatvora, došao do stražare, prišao s leđa službeniku Slaviši Kljajeviću i nišaneći u njega naredio mu da otvori kapiju, nakon čega je praktično išetao na ulicu i nestao.

Vujović je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Radomira Savovića u Podgorici 2008. godine.

Početak kazne služio je iza spuških bedema, a potom je prebačen u Bijelo Polje.

Sagovornici “Vijesti” bliski istrazi tvrde da je i Vujović, po odobrenju direktora ZIKS-a Miljana Perovića, u julu pušten da prisustvuje krštenju sina.

Zatvorenike sljeduju neke zakonske pogodnosti, ali je njihovo sprovođenje u praksi definisano Pravilnikom o kućnom redu koji nije dostupan javnosti.

Izvori “Vijesti” tvrde da je osuđeni Podgoričanin više puta napuštao krug bjelopoljskog zatvora, zbog navodnih zdravstvenih tegoba.

Odvođen je u bjelopoljsku Opštu bolnicu, između ostalog i zbog uganuća ramena.

Policija je nakon bjekstva raspisala nacionalnu i međunarodnu potjernicu za njima.

Vujović je zatvorsku ćeliju dijelio sa Jovicom Zindovićem, koji je zatvorskim čuvarima pobjegao 7. oktobra.

Mojkovčanin je služio 15-godišnju kaznu zbog ubistva Luke Popovića.

Iako je formalno otišao da vidi bolesnog člana familije, tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je tog dana sproveden kući da bi slavio rođendan maloljetne kćerke.

Zbog sumnje da su mu omogućili bjekstvo, uhapšeni su načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Šćekić tog dana nije uvažio naređenja uprave ZIKS-a da robijaša do kuće prate najmanje četvorica, dugim cijevima naoružana sprovodnika, niti je tražio asistenciju bjelopoljske policije.

Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu”, čuvari su ga sjeli u Šćekićev službeni "megan” i uputili se ka Mojkovcu.