Radović: Nadam se da ću opravdati očekivanja

119 pregleda 0 komentar(a)
Paraolimpijci 2015., Foto: Zoran Đurić
Paraolimpijci 2015., Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.12.2015. 22:27h

Sa bronzom na Evropskom prvenstvu u danskom Vejleu, prvom medaljom u istoriji crnogorskog paraolimpizma, odluka je bila očekivana – stonoteniseru Filipu Radoviću je juče uručeno priznanje za najboljeg paraolimpijca u 2015. godini, u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. Radović je u godini na izmaku bio zlatni i na turnirima u Linjanu i Klužu.

Sredinom marta biće poznato da li će Radović dobiti jednu od dvije vajld karte za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru.

"Hvala svima koji su prepoznali moje rezultate. Nadam se da ću opravdati očekivanja. Čestitam i ostalim nagrađenima", kazao je Radović.

Najuspješniji mladi sportista je atletičar Mirnes Ramović koji je u kategoriji osoba bez vida na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Varaždinu osvojio dvije srebrne medalje - u bacanju diska i kugle.

Zlatnim plaketama, za izuzetan sportski rezultat, nagrađeni su atletičari Marijana Goranović, Miloš Ranitović i Radmilo Baranin i parabiciklista Danilo Gojković. Za najperspektivnijeg sportistu proglašen je devetogodišnji skijaš Petar Kasom.

Sportsko-rekreativno društvo slijepih Podgorica proglašeno je za najuspješniju organizaciju. Zlatne plakete za izuzetan doprinos razvoju paraolimpijskog sporta u Crnoj Gori pripale su košarkaškom klubu osoba sa invaliditetom Paramont, stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Luča i Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić, kazao je da je ova godina bila istorijska za tu asocijaciju, zbog medalje Filipa Radovića, prve na velikim takmičenjima.

"Naši sportisti rade velike stvari. Nastavili ste točak koji su nekad pokrenuli pokojni Momo Vujović, Milivoje Zindović, Drago Tomović, Neđo Krstajić, nešto što su nekada radili Savo Blagojević, Veselin Vuković, legenda paraolimpizma Božidar-Čarli Nikolić, koji je u dresu velike Jugoslavije 2984. godine nastupio na Paraolimpijskim igrama. Nastavili ste ono što je radio moj prvi saradnik, najiskreniji prijatelj u borbi za ovaj pokret, Dule Dragović, koji je ponio crnogorsku zastavu na prvim Paraolimpijskim igrama u Pekingu, zatim ono što je uradila Goranovićka u Londonu", rekao je Tomić.

Prema riječima Tomića, crnogorski paraolimpijci “rade stvari koje su, možda, iznad sportskog rezultata, koji je ponekad primaran”.

"Ali, radite stvari za svijest našeg društva i naše države. Promovišete inkluzivno društvo, prave vrijednosti i ono što svaki sistem treba da ima, a to je poštovanje različitosti među nama – dodao je Tomić obraćajući se prisutnim paraolimpijcima".

On je naglasio da od ove godine crnogorski sportisti praktikuju devet od 28 sportova koliko ih je na programu Paraolimpijskih igara (POI).

"Godina koja je afirmisala golbal kao sport zahvaljujući prvog global ekipi u Nikšiću golbalistima sportsko-rekreativnog društva slijepih Podgorica. Ove godine smo iznjedrili lijepu zvjezdicu na crnogorskom paraolimpijskom nebu, skijaša Petra Kasoma. Nadam se da ćemo vrlo brzo otvoriti priču i Zimskih Paraolimpijskih igara. Atletičari su bili sjajni, Goranović je potvrdila klasu, doplesala do dvije A norme za Rio de Žaneiro i ušla u istoriju kao kraljica “kraljice sportova” i osigurala put na svoje druge Paraolimpijske igre u karijeri. Ranitović u ovoj godini, zaista, nije imao sreće. U Dohi, na Svjetskom prvenstvu gdje je bilo preko 1.200 atletičara iz preko 100 država, skočio je visinu vrijednu bronzane medalje, ali je zbog većeg broja pokušaja ostao na petom mjestu. Godina koja je vratila Radmila Baranina u pune vode i nadam se pravu uvertiru pred EP u Grosetu. Plivač Ilija Tadić je sa svojih 16 godina, bukvalno, na zaveslaj od A olimpijske norme. Šansu će, nadam se, iskoristiti 23. januara u Splitu", rekao je Tomić.

O uspjehu Filipa Radovića, Tomić je rekao:

“Naš mali veliki Filip Radović sa 15 godina je ispisao ono što do sada nijesmo imali nikada, ni u bivšim državnim oblicima i zajednicama. Osvojio je prvu medalju, bronzanu, za nas najsjajniju koju ćemo uvijek pamtiti.

Uz zahvalnost Upravi za mlade i sport, COK-u i Ministarstvu rada, “koji su omogućili ono o čemu su u Paraolimpijskom komitetu, stvarajući ovaj pokret, dosta često i mislili”, Tomić je kazao:

"Pored Marijane (Goranović), koja je siguran učesnik POI, i Filipa (Radović) za kojeg očekujemo poziv, obećavam da ćemo u 2016. godini napraviti pomak, posebno na dva EP, koje očekuju Tadića u plivanju u Portugalu i naše atletičare u Grosetu. Nadam se da ćemo brojniji nastupiti u Riju", zaključio je Tomić.

Srce mora da zadrhti uz himnu koju pjevaju Anđela, Nikolina i Bojana

Kome god je Crna Gora na srcu a danas je imao priliku da na početku svečane ceremonija uručenja priznanja sasluša intoniranje državne himne - morao je da uzdrhti!

Način na koji su „Oj svijetla majska zoro” otpjevale Anđela, Nikolina i Bojana, članice vokalnog sastava Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica, pod rukovodstvom profesora Saše Vukovića, vjerovatno je najemotivnije i najljepše intoniranje crnogorske himne otkako postoji.

Nagrađene su ogromnim aplauzom, a na čelnicima fudbalskog, rukometnog, košarkaškog i ostalih saveza je da ovim divnim djevojkama to omoguće i pred daleko većim auditorijumom.

One to zaslužuju!

Bonus video: