Potvrđene kazne optuženima za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Četvorica optuženih za njegovo Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan - Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni su u februaru na po 30 godina robije
437 pregleda 23 komentar(a)
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2015. 10:36h

Vrhovni sud potvrdio je kazne optuženima za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Šćekić je ubijen 30. avgusta 2005. godine, ispred porodične kuće u Podgorici.

Četvorica optuženih za njegovo ubistvo Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan - Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni su u februaru na po 30 godina robije. Ta odluka sada je potvrđena.

U saopštenju tog suda navodi se da su odbijene kao neosnovane žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva, i optuženih.

Maratonski sudski postupak praćen je kontroverzama - presude su ukidane zbog grešaka u pisanju, a i dokazi su misteriozno nestajali iz spisa predmeta. Istovremeno dok se čeka odluka Vrhovnog suda, koja ne mora biti konačna, u tužilaštvu se vodi istraga o nestanku CD-a sa iskazom nekadašnjeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića Bohuma.

Vrhovni sud ranije je ukinuo presudu, ocjenjujući da se u ponovljenom postupku nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i Vlaovića, jer su "pravno nevaljani dokazi".

Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda. Iako ih je Vrhovni sud cijenio kao pravno nevaljane dokaze, u presudi iz februara piše da je iz izjava Vlaovića dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, i da su ih na taj zločin podstrekli Boreta i Bigović.

U najnovijoj odluci Apelacionog suda pojašnjeno je da su "ispoštovana" uputstva Vrhovnog suda, i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su u skladu sa zakonom.

Piše da je iskaz od Vlaovića, uzet u istrazi 28. februara 2006. godine, sačinjen u skladu sa ZKP-om i da se mogao koristiti u postupku...

Bonus video: