Tužilaštvo skenira imovinu Marovića

“Tužilaštvo detaljno prikuplja podatke i dokaze o imovini porodice Marović, i o onoj koja je registrovana na njih i onoj koju su Marovići prepisali na druge”
51 pregleda 47 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2015. 06:33h

Specijalno tužilaštvo sprovodi finansijsku istragu radi prikupljanja dokaza o imovini i prihodima svih osumnjičenih u predmetima koje vode u Budvi, uključujući i posljednjeg uhapšenog visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

“Tužilaštvo detaljno prikuplja podatke i dokaze o imovini porodice Marović i o onoj koja je registrovana na njih i onu koju su Marovići eventualno prepisali na druga lica”, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Prema propisima, sva imovina čije zakonito porijeklo osumnjičeni ne može da dokaže, privremeno se oduzima. Trajno oduzimanje imovine slijedi ako i kada optuženi bude pravosnažno osuđen.

Maroviću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način.

Njemu je sudija za istragu Miroslav Bašović odredio pritivor do 30 dana, zbog bojazni da bi mogao uticati na svjedoke.

U pritvoru su i njegov sin Miloš, brat Dragan i strina Mirjana. Kćerka Milena Marović Bogdanović puštena je da se brani sa slobode.

Marović je osumnjičen zbog nezakonitosti u gradnji TQ Plaze, koncertnog platoa na Jazu i kupovinu zemlje nedaleko od te plaže čime je Opština Budva oštećena za više desetina miliona eura.

Miloš Marović osumnjičen je da je učestvovao u navodno nezakonitim poslovima oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, kojom je Opština Budva oštećena za 1,4 miliona eura.

Uhapšen je 3. decembra u privatnoj bolnici Codra, nepuna dva mjeseca nakon što su lisice na ruke stavljene ostalim osumnjičenima u toj istrazi. On je tada izbjegao hapšenje, jer se navodno liječio u inostranstvu.

U istrazi oko prodaje 26.000 opštinskih kvadrata na Jazu, osim Marovića osumnjičeni su nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Status svjedoka saradnika dobili su Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Svjedoci saradnici kao glavnog u tom poslu označili su Svetozara Marovića, konstatujući da je taj političar bio najuticajniji čovjek u Budvi.

Kuljača je u iskazu tužiocu ispričao kako je došlo do fingirane prodaje zemlje na Jazu i objasnio da je stariji Marović idejni tvorac i tog posla.

“U martu 2008. godine Svetozar Marović me je pozvao da dođem u kafić. Tamo je bio i Lazar Rađenović. Marović nam je ispričao da treba pomoći njegovom sinu Milošu, koji je ušao u neki posao sa Italijanima oko gradnje salona namještaja i stovarišta. On je kazao da je Miloš već počeo da gradi salon na opštinskoj zemlji uz magistralu, koju je zakupio od AMD”.

Saradnik tužilaštva objasnio je da je Marović tada insistirao da se posao završi, ali da se Miloševo ime ne smije pominjati u javnosti jer “ne bi bilo dobro”.

Bonus video: