Manifestacija “Vitovi dani” od 27. aprila

21 opština dobila murale sa likom Vita Nikolića i njegovim stihovima
161 pregleda 1 komentar(a)
Vito Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Vito Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.12.2015. 18:21h

Manifestacija “Vitovi dani“ u organizaciji NVO “Agencija za kulturu, ekologiju i ljudska prava” (CEHRA) I Fondacije “Ćano Koprivica”, počeće 27. aprila, na dan kada je rođen poznati crnogorski pjesnik, novinar i boem Vitomir–Vito Nikolić.

„Nastojaćemo da manifestacija, koja će biti festivalskog karaktera, postane tradicionalna i prestižna, a prva će se zvati 'Nedjelja u gradu M'. Imaće raznovrsne kulturne sadržaje u više gradova Crne Gore, a kasnije i po regionu, u svim onim gradovima gdje je Vito živio, bolovao, drumovao i lumpovao“, kazao je nakonferenciji za novinare Maksim Vujačić.

Vito je, prema riječima Vujačića, kulturni brend grada pod Trebjesom, harizma koja ne blijedi, a legenda o njemu živi na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je kazao Vujačić prvi „Vitovi dani počeće razgovorom nazvanim „Banjo i Vito“, gdje će se prisjetiti svih drugovanja i lumpovanja Nikolića i Branka Banja Šaranovića, književnog polenika neobičnog senzibiliteta koji je neopravdano „potonuo u zaborav“.

„Biće predstavljena publikacija 'U trag zaboravu', kao i istoimeni dokumentarni film, režiserke Maje Janjušević, a u produkciji CEHRA-e”, kazao je Vujačić.

U sklopu pomenute manifestacije biće i književno veče posvećeno svim dobitnicima nagrade koja nosi Vitovo ime, a koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković”.

“Uradićemo i reprint izdanjja Vitovih knjiga, a potrudićemo se i da uradimo spomen sobu, sa spomen zbirkom, kao i da u saradnji sa Opštinom na zgradi gdje je Vito živio od 1962 do 1970. postavimo ploču”, kazao je Vujačić.

Vujaćić je objasnio i kako je došlo do saradnje sa Fondacijom “Ćano Koprivica”.

“Kada je Vito 1990.godine istjeran iz ‘Pobjede’ našao je utočište kod Stanislava Ćana Koprivice koji ga je zaposlio u njegovoj firmi ‘Motnex’ i omogućio mu da dostojno poživi poslednje tri godine života, tako da je saradnja sa Fondacijom prirodan slijed stvari”, kazao je Vujačić.

Jelena Žižić, direktorica Fondacije, kazala je da im je cilj da brend Vita Nikolića dignu na veći nivo I da manifestacija okupi cijeli Nikšić, posebno mlade.

“Krenućemo od Nikšića, a kako godine budu išle proširićemo se i na region, a što da ne i šire, pa da ova manifestacija postane poput Nušićevih dana”, kazala je Žižić.

21 opština dobila mural sa likom Vita Nikolića i njegovim stihovima

Na zgradi, u Njegoševoj ulici, preko puta SDK-a, prije nekoliko dana Ivan Stamatović je za potrebe filma “U trag zaboravu” uradio mural sa Nikolićevim likom i njegovim stihovima: „I opet jesen. I opet tutnje beskrajne kiše po Nikšiću, i opet stare crne slutnje i opet sam si Nikoliću“ Mural na pomenutoj zgradi je poslednji kadar u filmu.

Pored tog murala u Ulici “Vuka Karadžića”, na zidu kafane “Pod lipom” prije dva dana osvanuo je još jedan, takođe za potrebe filma. Vitov lik i stihove “Što me tako gledaš dane, kao da sam neko drugi” uradio je umjetnik Marko Janjušević, koji je u 21 opštini, sa ekipom filma “U trag zaboravu” uradio murale sa Vitovim likom i stihovima.

Bonus video: