Obrati pažnju na...

Sve osobe koje imalo vode brigu o svojem zdravlju, barem u teoriji znaju što bi trebalo da rade da bi ostali zdravi - zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i lična higijena. Ipak, je li to dovoljno?
68 pregleda 1 komentar(a)
žena, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
žena, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.12.2015. 12:23h

Sve osobe koje imalo vode brigu o svojem zdravlju, barem u teoriji znaju što bi trebalo da rade da bi ostali zdravi - zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i lična higijena. Ipak, je li to dovoljno?

Vitamin D

Postoji velika mogućnost da u tijelo ne unosite dovoljne količine vitamina D, koji je ključan za apsorpciju kalcijuma u organizmu. Osim što se vitamin proizvodi prilikom boravka na suncu, on se nalazi u gljivama, lososu, mlijeku obogaćenom vitaminom D, pomorandži… Takođe, postoji mogućnost uzimanja vitamina D putem dodataka prehrani. S dovoljnom količinom vitamina D u organizmu sprečavate mogućnost moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa.

Zdravlje mozga

Znate da većina osoba koje u životu mnogo koriste moždane vijuge doživi duboku starost? To nije čista slučajnost. Naime, „treniranje“ mozga podstiče njegovu aktivnost, vitalnost i zdravlje, što je ključno za bolje psihičko i mentalno funkcionisanje. Zato, trenirajte svoj mozak, ako ne naukom, onda rješavanjem ukrštenica, sudokua, igranjem šaha i misaonih igara, rješavanjem problema… Kao dobrodošao dodatak, ne samo za mozak, nego i za cijeli organizam je važno je konzumiranje monozasićenih masnih kiselina, fizička aktivnost i smanjenje stresa

Meditirajte

Svako ima od 15 do 30 minuta vremena na dan za opuštanje i meditaciju u miru i tišini. To može biti u bilo koje doba dana, pa čak i prije spavanja. Hronični stres prvi je uzročnik brojnih bolesti koje se javljaju.

Jednom kada usvojite meditativne tehnike disanja i opuštanja, vrlo brzo moći ćete postići smirenje i opuštenost, te smanjenje stresa.

Smanjite unos šećera

Većina ljudi nije svjesna koliko dnevno konzumira šećera. Jedna-dvije kašičice uz jutarnju kafu, pa neko slatko pecivo, pa koji kolač, čokolada, voćni sok... Mnoge namirnice bogate su šećerima koje dugoročno štete organizmu uzrokuju prekomjerno nakupljanje kilograma, visok pritisak, pojavu šećerne bolesti, kvarenje zuba, povećana mogućnost pojave raznih oblika tumornih oboljenja te probleme s raspoloženjem.

Popravite raspoloženje

Pravilno držanje, stajanje ili sjedenje ne samo da je estetski ljepše, nego i pomaže u boljem funkcionisaju organa. Pomaže i u lakšem i pravilnijem disanju, pravilnom radu srca, u smanjenju raznih bolova u muskulaturi tijela, boljoj cirkulaciji, varenju…

Krećite se više

Mnoge osobe na radnom mjestu često su prikovane za sto, satima sjede ili stoje u istoj pozi… Važno je da barem sat vremena dnevno posvetite trčanju, šetnji, razgibavanju, vježbanju, vožnji biciklom…

Takođe, svakih 20 do 30 minuta dignite se od stola i rastegnite na nekoliko sekundi ili prošetajte nekoliko minuta po kancelariji

Bonus video: