Rusko selo u rukama države

Naselje je prije par godina dobilo prve stanare, kada je prodaja praktično stala zbog krize na tržištu nekretnina
678 pregleda 23 komentar(a)
Rusko selo, Foto: Vesko Belojević
Rusko selo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.12.2015. 07:45h

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je kompletnu imovinu biznismena Mirka Latinovića - nakon TQ Plaze, zabranjeno mu je raspolaganje i rezidnecijalnim kompleksom od 36 vila, poznatijim kao Rusko selo.

Zabranu prodaje ili izdavanja u zakup imovine na brdu Česminovo iznad Svetog Stefana, podgorički Viši sud donio je 21. decembra na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Gotovo istovjetnu zabranu Sud je krajem avgusta stavio na imovinu njegove kompanije Tradeunique, a koja se odnosi na 30.000 kvadrata u poslovno- stambenom kompleksu u centru Budve.

Latinović je bio jedan od osumnjičenih u predmetima u kojima je Budva oštećena za više miliona eura, ali je kasnije dobio status svjedoka saradnika i na saslušanju ispričao da je navodno bio prinuđen da bude dio kriminalne grupe na čijem je čelu sada uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

On je na saslušanju kazao da će državi vratiti svaki cent za koji se utvrdi da je oštetio Opštinu.

Sagovornici “Vijesti” bliski istrazi tvrde da je njegovo svjedočenje bilo ključno da se izda nalog za hapšenje Marovića.

Gradnju na atraktivnoj parceli sa koje puca pogled na Sveti Stefan, od početka su pratile brojne kontroverze.

Najprije je naselje nazvano Rusko selo, zbog očekivanja da će najveći broj budućih stanara biti milioneri iz te države, ali je kasnije neformalni naziv preimenovan u Carsko selo.

Osim imena, naselje je tokom godina mijenjalo izgled i vlasnike. Trejd junik je projekat preuzeo od kompanije Beppler & Jacobson, koja je vlasnik budvanskog hotela "Avala" i kolašinske "Bjanke".

Ipak, gradnja luksuznog sela počela je bez građevisnke dozvole.

Vile koje se strmo spuštaju sa obje strane brda, okružujući crkvu Svete Neđelje, uveliko su zvršene ali se godinama unazad bezuspješno prodaju.

Naselje je prije par godina dobilo prve stanare - par ruskih državljana, ali je prodaja praktično stala zbog krize na tržištu nekretnina.

Prodaja stala, pa je Latinović planirao da rentira vile

Latinovićeva kompanija Tradeunique planirala je da da će od prodaja vila inkasirati po pola miliona eura, ali su zbog slabe prodaje odlučili da naprave kompleks koji će rentirati.

"Kompleks je osiguran kapijama, ima parking plato. Vile su od 170 do 240 kvadrata, svaka je posebna jedinica za sebe sa sopstvenim dvorištem, što zauzima površinu od oko 600 kvadrata. Vile su dizajnirane u tradicionalnom crnogorskom stilu, sa savremenim tehničkim rješenjima. Kombinacija drveta i kamena i komforni prostori omogućavaju dosta sunčeve svjetlosti i stvaraju na ovaj način jedinstvo. Terase i bašte svake vile imaju predivan pogled na more i Sveti Stefan", piše na sajtu kompanije.

Bonus video: