Kad MUP zapošljava tad pravila ne važe?

Iz MUP-a konstatovali da su od 2005. do 2013. učinjeni značajni propusti u primjeni propisa koji definišu radno-pravni status službenika
80 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2015. 07:22h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u 2013. godine predložio je Vladi da se za 262 zaposlenih u MUP-u raspiše interni oglas.

Po tom oglasu oni su i dobili posao za stalno.

Upravna inspekcija MUP-a takve konkurse nije proglasila nezakonitim, kao što je to uradila kada su službenici zapošljavani preko internog oglasa u drugim Vladinim resorima.

Iz MUP-a tvrde da je zapošljavanjem 262 službenika MUP-a i 302 policije, najveći broj službenika riješio radno- pravni status...

U odgovorima koji su “Vijestima” dostavili iz službe za odnose sa javnošću MUP-a piše da su tada morali da riješe naslijeđene probleme - odnosno da riješe status zaposlenih na određeno.

Osim 262 činovnika MUP-a, iste godine raspisan je javni oglas za 302 policajca koji su imali ugovore na određeno.

Oni su objasnili da su početkom 2013. počeli reorganizaciju poslova unutar MUP-a i da je tada konstatovano “da su u periodu od 2005. do 2013. godine učinjeni značajni propusti u adekvatnoj primjeni propisa koji su definisali radno-pravni status službenika”.

“U tom periodu je veliki broj službenika radni odnos u ovom organu zasnovao na određeno vrijeme. Nažalost, u tom periodu nadležne organizacione jedinice MUP-a nijesu na adekvatan način obavljale upravni nadzor”, piše u odgovorima iz MUP-a.

Dodaje se da su reorganizaciji poslova pristupili nakon početka primjene novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima 2013. godine.

MUP neće pokretati disciplinski postupak protiv upravnog inspektora Edmira Kalača, koji je početkom novembra prisustvao Konvenciji Foruma mladih SDP-a Podgorice

“To je dodatno obezbijedilo da MUP u maju predloži Vladi na saglasnost novi Pravilnik o unutrašnjoj reorganizaciji i sistematizaciji poslova usaglašen sa pomenutim propisom, na koji način je obezbjeđen preduslov da se na zakonit način riješi radno pravni status svih zaposlenih na određeno vrijeme u Ministarstvu unutrašnjih poslova”, kazali su iz Konjevićevog ministarstva.

Pojašnjavaju da su tada napravili Informaciju o radnim odnosima na određeno vrijeme u MUP-u sa predlogom mjera za rješavanje radno-pravnog statusa lica angažovanih na određeno vrijeme.

“Ona je pripremana zajedno sa nekoliko organizacionih jedinica MUP-a i UP, uključujući i Upravnu inspekciju, nakon čega je razmatrana i usvojena na sjednici Vlade. Informacija je implementirana i radno- pravni status zaposlenih u MUP-u i UP-u je u potpunosti riješen u skladu sa sistematizacijom, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Zakonom o unutrašnjim poslovima”, tvrde iz MUP-a.

Rečeno je da je informacija o radnim odnosima na neodređeno “prošla” i Vladu i inspekciju

Iz Konjevićevog resora tvrde da je zapošljavanjem 262 službenika MUP-a i 302 Uprave policije najveći broj službenika riješio radno- pravni status, koji ih je, dok su bili angažovani na određeno vrijeme, stavljao u nezavidan i nesiguran položaj.

“Određeni broj službenika je u toku ove procedure ostao bez posla zbog neposjedovanja adekvatne stručne spreme, neispunjavanja drugih uslova propisanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji za radna mjesta ili zbog toga što nisu položili testove u sklopu prijemne procedure koju je sprovodila Uprava za kadrove”, tvrde iz MUP-a.

Kažu da uvijek poslušaju preporuke Upravne inspekcije

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je Upravna inspekcija kontrolisala postupak zapošljavanja u MUP-u iz 2013. godine, iz Konjevićevog resora kazali su da uvijek postupaju u skladu sa preporukama te institucije.

“Upravna inspekcija je više puta kontrolisala različite segmente rada Ministarstva unutrašnjih poslova i uvijek je postupano u skladu sa njenim preporukama. Kao jedan od primjera postupanja Upravne inspekcije, koja je 2013. godine na zahtjev ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića izvršila nadzor i poništila 32 rasporedna rješenja direktora policije zbog neadekvatno sprovedene zakonske procedure. Mediji su izvijestili o ovom postupku MUP-a”, kazali su iz MUP-a.

Inspektor na Forumu mladih SDP-a, bez disciplinskog

MUP neće pokretati disciplinski postupak protiv upravnog inspektora Edmira Kalača, koji je početkom novembra prisustvao Konvenciji Foruma mladih SDP-a Podgorice.

Odgovarajući “Vijestima” oni su pojasnili da nemaju zakonsko ovlašćenje da vode evidenciju o političkoj pripadnosti službenika i da je shodno Zakonu njihova obaveza da prilikom primjene zakonskih ovlašćenja na bilo koji način ne iznose političke stavove.

“To što je neki državni službenik ili namještenik član ili simpatizer bilo koje političke grupacije nije kažnjivo zakonom, sve dok takva opredjeljenja ne utiču na zakonito i profesionalno obavljanje posla”, kazali su iz MUP-a.

Član 9 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, propisuje političku neutralnost.

Njim je predviđeno da državni službenik poslove obavlja politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom.

“Državni službenik, odnosno namještenik dužan je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja”, piše u tom članu.

Na higijeni uštedjeli pola miliona eura

Iz MUP-a tvrde da su u sklopu reorganizacije iz 2013. godine, shodno urađenoj ekonomskoj analizi i po odredbama Zakona o javnim nabavkama izabrali privatnu kompaniju za održavanje higijene za sve objekte MUP-a i UP-a i uštedjeli skoro pola miliona eura.

“Jer je prestala potreba za radom lica na održavanju higijene koja su bila zaposlena na određeno radno vrijeme, a kojih je bilo oko 100 angažovano u dugogodišnjem periodu. Ovim postupanjem MUP je smanjio ukupan broj zaposlenih čime je ujedno ispunio obaveze iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora”, piše u odgovorima.

Bonus video: