Tužilaštvo češlja ugovor Opštine Budva i oko bioskopa

“Zakupac je bez jednog eura dobio prostor na 20 godina. Opština Budva po ugovoru plaća i troškove struje i odvoza smeća dok traje ugovor, obezbjeđuje parking prostor, plaća sve takse i dažbine, daje subvencije za nekoliko raznih programa, obezbjeđuje fasadne površine”, navode Demokrate
67 pregleda 23 komentar(a)
Budva bioskop, Foto: Vuk Lajović
Budva bioskop, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.12.2015. 20:48h

Specijalno tužilaštvo provjerava da li je bilo nezakonitosti u poslu između Opštine Budva i kompanije Lovćen film.

Budvanske Demokrate objelodanile su do sada tajni aneks ugovora, kojim je ta privatna kompanija, osim prostora na 20 godina, dobila i subvencije kojima su praktično isplatili kompletno ulaganje od milion eura.

“Letimičnim pogledom na Ugovor Lovćen filma i Opštine Budva jasno je da je privatni interes apsolutno favorizovan i da je cijeli posao za grad izuzetno nepovoljan”, piše u saopštenju Demokrata.

Oni navode da se o tom poslu raspravljalo u lokalnom parlamentu, ali odbornici tada nisu znali za aneks tog ugovora.

Podsjetili su da je Lovćen film garantovao da će uložiti 515.708 eura, dok se Opština ugovorom obavezala da u zakup na 20 godina izda oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u TQ centru.

“Zakupac je bez jednog eura dobio prostor na 20 godina. Opština Budva po ugovoru plaća i troškove struje i odvoza smeća dok traje ugovor, obezbjeđuje parking prostor, plaća sve takse i dažbine, daje subvencije za nekoliko raznih programa, obezbjeđuje fasadne površine”, navode iz te partije.

Prema njihovim riječima, Opština biskop godišnje subvencionira sa 199.000 eura.

“Opština je subvenciju platila i za 2014. godinu u iznosu 175.000 eura, iako je bioskop otvoren tek u maju 2015. Takođe, subvencija je u cjelokupnom iznosu plaćena i za 2015. godinu, iako je biskop radio svega pola godine. Subvencije će za 20 godina koštati Opštinu četiri miliona eura. Kad se sve uzme u obzir, Opština je uložila mnogo više u projekat od privatnog investitora, ali kompletna dobit ide Lovćen filmu”, piše u saopštenju.

I pored niza povoljnosti, kako ističu, investitoru se izlazi dodatnim ustupcima kroz aneks ugovora, o kome ne zna javnost ništa.

Bonus video: