U Nikšiću otvorena izložba fotografija pristiglih na foto konkurs „Iz Nikšića s ljubavlju“

Janko Ljumović, koji je otvorio izložbu fotografija kazao je da ona predstavlja primjer projekta kako se iz “sopstvenog kreativnog i građanskog stava očitava potreba za estetizacijom životnog prostora"
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2018. 10:14h

Stariji se sa nostalgijom sjećaju vremena kada je bilo, skoro pa obaveza, poslati porodici i prijateljima razglednicu sa nekog putovanja. Mlađi to danas rade putem telefona i društvenih mreža. Da bi vratili, makar sjećanja na dobra stara vremena, a onda i probudili nadu da bolja vremena dolaze, NVO „Alfa centar“ iz Nikšića realizuje projekat „Iz Nikšića s ljubavlju“. U sklopu projekta biće izabrano pet najboljih fotografija za izradu poštanskih razglednica, a Nikšićani imaju priliku da u holu zgrade Opštine pogledaju šta to njihovi sugrađani predlažu da bude motiv budućih razglednica. Na konkurs su pristigle 72 fotografije, a najbolje će izabrati dvanaestočlani žiri, dok su posjetioci izložbe, kao i FB stranice „Alfa centra“, 13. član.

„Nekada je Nikšić imao razglednice, ali se u to vrijeme nije razgovaralo o poltici, podjelama i različitostima. Ova izložba samo je korak ka cilju da Nikšić nije nekada bio veliki centar, industrijski gigant, rasadnik sporta i kolijevka kulture. Pozivam vas sve da udružimo znanje i energiju i Nikšić ponovo učinimo velikim”, poručio je direktor “Alfa centra”, Aleksandar Dedović.

Janko Ljumović, koji je otvorio izložbu fotografija kazao je da ona predstavlja primjer projekta kako se iz “sopstvenog kreativnog i građanskog stava očitava potreba za estetizacijom životnog prostora”.

“Dilema glasi da li je slika grada puna ili prazna razglednica. Vjerujem da fotografije koje su nastale u okviru foto konkursa ‘Alfa centra’ svjedoče pune razglednice, razglednice koje će slati poruku o Nikšiću, i pozivati u Nikšić – kao grad poželjnog mjesta za život, koji se konačno bavi sopstvenim identitetom, kako onim savremenim, tako i artefaktima iz kulturne istorije, prostorima i objektima kulturne baštine”, kazao je Ljumović.

Motivi pristiglih fotografija su različiti – od gradskog Trga, korza, nikšićkih spomenika, do Carevog mosta, panorame grada, prirode.

“Postavljeni cilj foto konkursa da se u mediju poštanske razglednice upotrebom fotografija čiji su autori građani i građanke prezentuju prirodne ljepote Nikšića, grada, kulturnih, istorijskih i turističkih vrijednosti, predstavlja primjer kako se stvaraju i održavaju veze sa gradom i kako se može pospješiti identitet i personalizovati mjesto”, istakao je Ljumović.

Nakon završenog ukupnog postupka bodovanja najbolje fotografije će biti proglašene 16. decembra, a njihovi autori novčano nagrađani, tj. “Alfa centar” će od njih otkupiti izabrane fotografije.

“Fotografija kao medij kreativnog izražavanja, dokumentuje pitanje percepcije i iskustva, ona uvijek vizuelno i emotivno utiče na posmatrača, baš kako glasi i naziv izložbe: Iz Nikšića s ljubavlju”, zaključio je Ljumović.

Radoje Mijušković, iz „Alfa centra“, podsjetio je da je izložba dio istoimenog projekta, a u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD.

U muzičkom dijelu programa učestvovao je klarinetista Kristijan Lalović, učenik Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića.

Galerija

Bonus video: