Vujović i Zindović u istoj ćeliji kovali planove o bjekstvu?

Za Vujovićem raspisana nacionalna i međunarodna potjernica
290 pregleda 46 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2015. 07:15h

Bjegunac Ivan Vujović koristio je svoj pištolj prilikom bjekstva iz bjelopoljskog zatvora.

Nadležni tvrde da pokušavaju da otkriju kako je moguće da je osuđeni za ubistvo posjedovao oružje u svojoj robijaškoj ćeliji, kao i da li mu je neko od zatvorskih čuvara pomogao u planiranju te akcije.

Takođe, provjeravaju da li je, koliko i na koji način u slučaj upleten nekadašnji Vujovićev cimer - Jovica Zindović, koji je tamošnjim zatvorskim čuvarima pobjegao dva i po mjeseca prije kolege.

Vujović je preksinoć napustio Zatvor Bijelo Polje, nakon što je uperenim pištoljem najprije natjerao stražare Nikolu Konatara i Petra Šukovića da uđu u jednu prostoriju u kojoj ih je zaključao.

Potom je daljinskim upravljačem otvorio ulazna vrata zgrade zatvora, došao do stražare, prišao s leđa službeniku Slaviši Kljajeviću i nišaneći u njega naredio mu da da otvori kapiju, nakon čega je praktično išetao na ulicu i nestao.

Vujović je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Radomira Savovića u Podgorici 2008. godine. Početak kazne služio je u iza spuških bedema, a potom je prebačen u Bijelo Polje.

Sagovornici “Vijesti” bliski istrazi tvrde da je i Vujović, po odobrenju direktora ZIKS-a Miljana Perovića, u julu pušten da prisustvuje krštenju sina. Zatvorenike sljeduju neke zakonske pogodnosti, ali je njihovo sprovođenje u praksi definisano Pravilnikom o kućnom redu koji nije dostupan javnosti.

Iz PR službe ZIKS-a nisu juče odgovarali na više poziva novinara.

Izvori “Vijesti” tvrde da je osuđeni Podgoričanin više puta napuštao krug bjelopoljskog zatvora, zbog navodnih zdravstvenih tegoba. Odvođen je u bjelopoljsku Opštu bolnicu, između ostalog i zbog uganuća ramena, a tim povodom je i danas trebalo da ide na snimanje.

Međunarodna potjernica

“Službenici Uprave policije preduzimaju mjere i radnje na pronalasku zatvorenika koji je juče pobjegao iz ZIKS Bijelo Polje. Policijski službenici Vujovića potražuju na nacionalnom i međunarodnom nivou, budući da je za njim sinoć raspisana i međunarodna potjernica NCB Interpol Podgorica”, saopšteno je juče iz policije.

Oni su napisali da im je taj događaj prijavljen oko 17:15 časova, ubrzo nakon što je Vujović pobjegao.

I iz ZIKS-a su poslali saopštenje u kome piše da u saradnji sa drugim institucijama rade na potpunom rasvjetljavanju bjekstva zatvorenika i njegovom hvatanju.

"Takođe, preduzimaju se sve mjere na utvrđivanju činjenica i okolnosti - da li su pojedini službenici Zatvora Bijelo Polje, ne vršeći svoje službene dužnosti, doprinijeli bjekstvu zatvorenika Vujovića”.

Po nalogu bjelopoljskog tužioca juče su u svojstvu građana saslušani svi zatvorski službenici, koji su se u vrijeme bjekstva nalazili u zgradi.

Vujović je osumnjičen da je počinio tri krivična djela - bjekstvo lica lišenog slobode, nedozvoljeno držanje oružja, kao i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Zločin i kazna

Vujović je pravosnažno osuđen na 14 godina zbog ubistva Savovića 2008. godine. U presudi piše da je hice iz pištolja ispalio iz osvete, jer ga je stradali prethodno brutalno istukao u Budvi. Vujović je na suđenju tvrdio da mu je Savović neposredno prije tragedije kazao: "Viđi, buvo mala, ne povučeš li prijavu protiv mene, završićeš u kesi".

Kazao je da je sada pokojni zakoračio prema njemu, što je shvatio kao prijetnju i zapucao.

Njegovi roditelji tih dana oglasili su se pismom, u kome su saopštili da žale zbog svega što se desilo ali i naglasili da do ubistva ne bi došlo da su državni organi radili posao kako treba, nakon što je njihov sin pretučen u restoranu “Stara Crna Gora”.

Njegov cimer Jovica Zindović čuvarima je utekao 7. oktobra. Mojkovčanin je služio 15-godišnju kaznu zbog ubistva Luke Popovića.

Iako je formalno otišao da vidi bolesnog člana familije, tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je tog dana sproveden kući da bi slavio rođendan maloljetne kćerke.

Zbog sumnje da su mu omogućili bjekstvo uhapšeni su načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Šćekić tog dana nije uvažio naređenja uprave ZIKS-a da robijaša do kuće prate najmanje četvorica, dugim cijevima naoružana sprovodnika, niti je tražio asistenciju bjelopoljske policije.

Umjesto da Zindovića uvedu u "maricu", čuvari su ga sjeli u Šćekićev službeni "megan" i uputili se ka Mojkovcu. Optuženima je juče odložen početak suđenja, zbog nedolaska tužioca.

Pažin i Perović se ne javljaju

Ministar pravde Zoran Pažin nije juče odgovarao na elektronsko pismo novinara "Vijesti", kako bi odgovorio da li će podnijeti ostavku, i da li je tražio smjenu direktora ZIKS-a Miljana Perovića.

Ni Perović se nije javljao na telefonske pozive, da objasni da li je ponudio ostavku i prokomentariše činjenicu da su dvije osobe osuđene za najteže krivično djelo za dva i po mjeseca pobjegle iz ustanove kojom rukovodi.

Bonus video: