Draganu Velikiću “Vitalova” nagrada “Zlatni suncokret”

“To je fabrika sa najboljim književnim ukusom”
0 komentar(a)
Dragan Velikić, Foto: Novosti.rs
Dragan Velikić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 25.12.2015. 17:43h

Književniku Draganu Velikiću juče je uručena nagrada "Zlatni suncokret", koju 19. put dodjeljuje fabrika "Vital" iz Vrbasa.

Velikić je, zahvalivši na nagradi, primijetio da ona možda nije jedina u Srbiji koja u razmatranje uzima kompletnu književnu produkciju na srpskom jeziku, ali je svakako najprestižnija, o čemu svjedoči i lista laureata, na kojoj "nema slučajnih imena".

Vrijednost nagrade, smatra Velikić, ne čini samo novčani iznos, već prije svega umjetnička snaga nagrađenog djela, pa zato, dodao je, "nije neumjesno reći da i laureat nagrađuje nagradu".

"Na vijest da sam dobio Vitalovu nagradu, među prvima čestitao mi je Miljenko Jergović sljedećim rečima: Dragi Velikiću , prenesi moje čestitke upravi fabrike Vital. To je fabrika sa najboljim književnim ukusom na ovim prostorima, a i mnogo, mnogo šire", ispričao je laureat.

Velikić je u izjavi medijima rekao da nagrada, posebno Vitalova, koja pripada samom vrhu priznanja, znači mnogo.

On je izrazio uvjerenje da će "Vitalova nagrada sigurno kumovati bar još jednom izdanju romana 'Islednik'".

"Ono što sam znao kada sam stavio završio roman, kada sam stavio tačku, to je da će to biti knjiga sa najviše čitalaca i nisam se prevario bez obzira na nagrade", rekao je Velikić.

Vladimir Gvozden, predsjednik žirija, rekao je da Velikić u romanu "Islednik" izlaže anatomiju duše koja se bori protiv bolesti zaborava tako što, kroz igru sjećanja i dokumenta, isljeđuje vlastitu putanju u javnom i privatnom životu, pokazujući još jednom da složenost egzistencije ne nalazi iskupljenje u jednostavnosti pisanja.

Bonus video: