Kako je pobjegao Ivan Vujović: Razoružao čuvare, zaključao ih i izašao na ulicu

Sve se odigralo nešto prije 18 sati, nakon što je navodno u pratnji stražara krenuo da obavi telefonski razgovor
891 pregleda 56 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2015. 07:06h

Osuđenik Ivan Vujović razoružao je sinoć zatvorske čuvare u Bijelom Polju i naoružan pobjegao.

To su sinoć potvrdili iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), rekavši da će ispitati sve okolnosti kako je Vujović došao u posjed oružja, i eventualnu odgovornost službenika zatvora.

Sagovornik “Vijesti” nezvanično je ispričao je da je osuđeni za ubistvo Radomira Savovića uspio da savlada dva stražara, otme oružje i utekne iz zatvorskog kruga.

Prema tim informacijama, to se odigralo nešto prije 18 sati, nakon što je navodno u pratnji stražara krenuo da obavi telefonski razgovor.

Isti izvor rekao je da je Vujović tada oteo oružje jednom od čuvara, a potom ih obojicu zaključao u jednu od prostorija.

Tada je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, uperenim pištoljem natjerao službenika na prijavnici da otvori kapiju, a zatim je nestao na ulici.

Novinaru je rečeno da je Vujović bio čest gost bifea koji smiju da koriste isključivo zaposleni u toj instituciji, ali i da je uz blagoslov službenika koristio mobilni telefon, iako nije bio u grupi koja to pravo sljeduje.

“Vijestima” je sinoć iz Uprave policije nezvanično rečeno da su uključeni u potragu za bjeguncem.

Na ulicama Bijelog Polja pojačane policijske kontrole sinoć su bile kod autobuske stanice, zgrade MUP-a i na izlazima iz grada...

Ubistvo 2008. godine

Vujović je pravosnažno osuđen na 14 godina zbog ubistva Savovića 2008. godine.

U presudi piše da je hice iz pištolja ispalio iz osvete jer ga je stradali prethodno brutalno istukao u Budvi.

Vujović je na suđenju tvrdio da mu je Savović neposredno prije tragedije kazao: “Viđi, buvo mala, ne povučeš li prijavu protiv mene, završićeš u kesi”.

Kazao je da je tada pokojni zakoračio prema njemu, što je shvatio kao prijetnju i zapucao.

Njegovi roditelji tih dana oglasili su se pismom, u kome su saopštili da žale zbog svega što se desilo, ali i naglasili da do ubistva ne bi došlo da su državni organi radili posao kako treba nakon što je njihov sin pretučen u restoranu “Stara Crna Gora”.

Zašiljena kašičica

Vujovića je u spuškom zatvoru 2011. godine zašiljenom kašičicom ubo tadašnji cimer Jagoš Petrović.

Optuženi je u sudu izjavio da ga je Vujović konstantno maltretirao - udarao i vrijeđao, a na kraju i prijetio da mu mora isplatiti određenu sumu novca.

Vujović je tada kazao da Petrović ima bujnu maštu, nazivajući njegovu izjavu notornim neistinama: “Ovo je neistina i ništa od toga nisam rekao. Nijesam prijetio. Ne umijem da prijetim, već umijem da obećam i da to ispunim”.

Petrović je, međutim, ostao pri svojim tvrdnjama, rekavši da mu je Vujović nakon što ga je ubo, zaprijetio da će nekoga poslati da mu “zakolje sina”.

To je potvrdio i svjedok - stražar Radomir S. Bojović: “Čuo sam prijetnje koje je Vujović uputio Petroviću: 'Znaš li ti što si učinio, ubiću ti dijete'".

Vujović je kasnije rekao da je Petrović “dobar dečko” i saopštio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv njega: “Ja ga nisam vidio da me izbo sječivom. Što se mene tiče, možete danas da ga oslobodite”.

Medijska mafija

Kada je u Osnovnom sudu odgovarao za napad na policajca, Vujović je tražio izuzeće javnosti iz sudskog procesa.

Pred sutkinjom Željkom Jovović, nazvao je novinare “velikim ništarijama” i “medijskom mafijom”, koji ga unaprijed osuđuju.

Njemu se optužnicom stavljalo na teret da je decembra 2006. prijetio da će napasti policajca javne bezbjednosti Nemanju Lukovaca. Istom optužnicom, teretio se da je juna 2007. u prostorijama PJ Podgorica napao policajca Nikolu Radunovića, kojeg je više puta udario pesnicom u glavu, nanijevši mu laku tjelesnu povredu.

Drugo bjekstvo

Osuđeni ubica Jovica Zindović nedavno je, takođe, pobjegao čuvarima bjelopoljskog zatvora.

Mojkovčanin osuđen zbog ubistva Luke Popovića, 7. oktobra iskrao se iz porodične kuće, gdje su ga čuvari odveli da vidi bolesnog člana familije.

Iako je tako glasio formalan razlog posjete, tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je on tog dana sproveden kući da bi slavio rođendan maloljetne kćerke.

Zbog sumnje da su mu omogućili bjekstvo, uhapšeni su načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Za Vujovićem i ranije tragali helikopterima i uz pomoć pasa

Vujović je i nakon ubistva Savovića dva dana izmicao policijskoj potjeri.

Mediji su tada objavili da je uhapšen u podgoričkom naselju Zelenika, gdje se krio navodno bez hrane i vode.

Poslije nekoliko sati pretraživanja šume na Dajbabskoj gori, policajci su ga na predaju privolili uz pomoć oca Dragana.

Tada je saopšteno da su policijske specijalne jedinice, psi tragači i helikopteri bili uključeni u potragu za bjeguncem.

Najavio bjekstvo pjesmom na Fejsbuku: “Ne odustajem”

Vujović je samo par minuta prije bjekstva na svom Fejsbuk profilu citirao riječi rep pjesme “Ne odustajem”: “Možda gazim put krvav al' ga gazim kao prvak, ovo je vrijeme kad moraš da budeš prgav, moraš da ganjaš inat, moraš da budeš ono lud”.

Njegov profil vodi se na ime Iker Salute, a prema tim podacima - link za pjesmu sa dijelom teksta objavio je oko 17 sati.

Na javno dostupnom dijelu profila, Vujović je objavio par fotografija iz Zatvora Bijelo Polje.

ZIKS: Utvrdiće se kako je Vujović došao u posjed oružja

Zatvorenik Ivan Vujović je prilikom obavljanja telefonskog razgovora, uz prijetnju vatrenim oružjem (pištolj), savladao dežurne službenike obezbjeđenja i službenika obezbjeđenja na glavnoj kapiji zatvora, nakon čega je naoružan pobjegao, saopšteno je iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS)

"Zbog bjekstva Vujovića biće utvrđene sve okolnosti kako je isti došao u posjed oružja, te preduzete zakonom predviđene mjere prema odgovornim službenicima.O bjekstvu zatvorenika Vujovića, Uprava Zavoda odmah je obavijestila sve nadležne organe, kako bi preduzeli potrebne mjere i radnje, a u cilju hvatanja odbjeglog zatvorenika", saopšteno je iz ZIKS-a.

Bonus video: