Žrtvovanje za ljepotu

“Lijepo je ono što je skladno.”(Aristotel, 384-322 godina prije Hrista)
107 pregleda 0 komentar(a)
Žene Alžira, Foto: Wikimedia.org
Žene Alžira, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 24.12.2015. 20:10h

Kroz istoriju postoje razna svjedočenja o žrtvovanju za ljepotu, na primjer dinastije Tang možemo vidjeti da su djevojčicama od 4 do 7 godina čvrsto vezivali noge kako bi spriječili njihov rast, da bi se dobila takozvana “lotus stopala”. Pa I danas cjelokupno društvo pomjera hijerahiju potreba iznad zdravlja, pa čak i samog preživljavanja, u carstvo estetike. Trenutni trendovi nametnuti od strane rijaliti programa, koji su uzeli maha, izopačuju prirodnost, a na pijedestal uzdižu zabludjelost naroda.

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda i usluga koji tvrde da poboljšavaju izgled, od kojih su neke tačnije od drugih. Kako bi se postigao i unaprijedio kvalitet njihovi efekata dodaju se različiti aditivi, konzervansi, stabilizatori, mineralni pigmenti I boje, u tu svrhu se koriste i neki teški metali. Budući da se ovi proizvodi nanose direktno na kožu, ispitivanjem njihovog uticaja na zdravlje utvrđeno je da u zavisnosti od učestalosti i količine nanošenja pojedini pretarati mogu izazvati promjene diretkno na koži ili kroz kožu, doći do krvi, nagomilati se u tijelu i ispoljiti svoje štetne efekte na različite organe. (US legislators propose crackdown on toxic cosmetics, Vogel L., CMAJ 2011.)

Da bi smaljili vjerovatnoću ispoljavanja neželjenih efekata moramo voditi računa o kvalitetu proizvoda koji koristimo, pa tako u većini slučajeva cijena odgovara bezbjednosti preparata, a zahvaljujući tehnologiji proizvodnje i njegovoj efikasnosti. To ne znači da krema jednostavnog sastava, svježe izrađene u apoteci, neće dati efekat kao ona znatno skuplja koje se reklamira. Ovo zavisi od osobe do osobe, stoga treba biti bez predrasuda I vidjeti šta prija a šta ne, jer u krajnjem slučaju u svakom proizvodu možemo naći neki sastojak na koji će koža burno odreagovati što nas može navesti na zaključak da krema nije dorektan uzrok tome, već osjetjivost kože pojedinca.

Tehnologija izrade preparata za uljepšavanje konstantno napreduje sa posebnim akcenatom na molekularnoj tehnologiji I način starenja ćelija kože. Pitanje je samo vremena kada će trenutni talas ispitivanja na nivou gena donijeti kozmetiku koja će dokazano zaustaviti ili čak unazaditi proces starenja.

Do tada mala je vjerovatnoća da ćete naići na kremu koja briše tamne kolutove ispod očiju I uklanja bore, na ruž koji stoji posle ispušene cigare, puder koji neće da “zasija” posle 8 sati provedenih bilo gdje, preparat koji će izgorenoj koži povratiti sjaj.

Bonus video: