OPTUŽENI ZA NAPAD NA ČUVARE ZIKSA LJUTI NA SUTKINJU

Robijaši zovu Bakovića u pomoć

"Sutkinja nas kontinuirano šikanira, obraća nam se neprijatnim tonom, i vodi rat sa advokatima kažnjavajući ih bez razloga"...
366 pregleda 12 komentar(a)
Dejan Dedić, Foto: Jelena Jovanović
Dejan Dedić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 24.12.2015. 16:26h

Devetorica optuženih za napad na zatvorske čuvare pozvali su ombudsmana Šućka Bakovića da se uključi u postupak koji se u danilovgradskom Osnovnom sudu vodi protiv njih, i vidi "nepravdu u rukama sutkinje".

Oni su optužili sutkinju Sonju Keković da postupa po nečijem zahtjevu i namjerava "da ih pošto-poto osudi, makar i bez dokaza, i to na drakonske kazne".

U pismu devetorice optuženih, koje je "Vijestima" dostavio branilac trojice od njih, advokat Branko Anđelić, piše da je od početka postupka jasno da su oni unaprijed osuđeni, i da su dokazi izvođeni samo da osuda ne bi imala alternativu.

Bivši i sadašnji robijaši - Goran Vukčević (36), Dejan Dedić (24), Luka Lučić (33), Petar Damjanović (35), Srđan Vujović (38), Dejan Parađina (35), Milivoje Spasojević (26), Mirko Kontić (35) i Vladimir Zindović (33), optuženi su da su 14. januara napali službenike ZIKS-a Miloša Prelevića, Bobana Nikčevića, Ivana Popovića, Vuka Ivanovića, Predraga Radulovića, i Radomira Boškovića.

Oni su napisali da im je nakon što su zbog incidenta prebačeni iz spuškog u bjelopoljski zatvor, zabranjeno da sa porodicom pričaju o događaju od 14. januara.

"Kada bi pozvali nekog od porodice, komandiri su stajali su pored nas i slušali. Tek nakon što smo angažovali advokata dozvoljeno nam je da im ispričamo da smo vezani dobijali batine, i da im pokažemo kako smo pretučeni”, piše u pismu.

Oni su optužili advokata Veselina Raspopovića, koji je po službenoj dužnosti dodijeljen Spasojeviću, da je “u dogovoru sa sudijom, pristao da za samo jedan dan proučavanja spisa da završne riječi”.

"I to u predmetu u kom ima devet optuženih, šest oštećenih, nekoliko sati snimaka, i ko zna koliko stotina stranica spisa. Zamislite advokata koji suđenje koje traje godinu, pripremi za jedno veče”, piše u pismu.

Robijaši su ljuti i što je Keković tokom postupka odbijala da unese u zapisnik ono što žele da kažu:

"Vukčevića je udaljila do objave presude, i ukinula mu pravo da iznese završne riječi. Kontinuirano nas šikanira, obraća nam se neprijatnim tonom i uzrečicama, i kontinuirano vodi rat sa advokatima kažnjavajući ih bez razloga. Vještaci telefonom najavljuju kašnjene od po dva sata, a sa nekoliko hiljada eura je kaznila našeg advokata koji je unaprijed, pismeno obavijesti da nije u mogućnosti da dođe zbog drugog suđenja".

"Tužiocu ne pada na pamet da traži snimke našeg prebijanja"

Okrivljeni za napad na spuške čuvare kazali su da su zbog neistinitih izjava komandira ZIKS-a, koji su tvrdili da nijesu koristili palice za prebijanje, a "koje im je sutkinja aminovala" rezultirale upozorenjem da će štrajkovati glađu i žeđu ako se ne pribave snimci iz KP doma.

"Tužilaštvu nijednom nije palo na pamet da uzme snimke, iako je isti tužilac primijetio brutalno prebijanje, iako je pred njim vještak medicinske struke konstatovao brutalno prebijanje od policijskih palica. To je sve konstatovano u izvještaju zaštitnika ljudskih prava", napisali su oni.

Tvrde da ih je sutkinja Keković "slučajno" udaljila iz sudnice, baš kada je trebalo da se pregledaju snimci sa nadzornih kamera.

"Snimci do danas nisu pušteni pred nama. Koliko je nepravedna, pokazuje i to što je odbila da dodijeli Kontiću advokata po službenoj dužnosti, jer ima par hiljada kvadrata livade na nekom katunu, pa se zbog toga smatra da je dobrostojeće lice, iako je zadnjih šest godina u zatvoru. Osim toga, nije dozvolila Spasojeviću posjetu porodice, ali ni da prima pisma koja mu šalju. Insistira da Zindovića dovoze iz Bijelog Polja, iako je vještak dr Dragana Čukić konstatovala da je teški bolesnik, koji je više mjeseci na fizikalnoj terapiji, između ostalog, zbog prebijanja", tvrde robijaši.

Osuđenici tvrde da nemaju osnova da se nadaju pravdi

Zatvorenici se bune i što sutkinja Keković nijednom nije kaznila, niti naredila policiji da prinudno dovede oštećene, koji nijesu pravdali svoje izostanke.

"Čekali smo njihovu dobru volju da dođu. Sve to nam govori da ne možemo da se nadamo pravdi, jer zakon nije isti za sve. Govore nam i da mi nemamo pravo na riječ. Na ročištu održanom u utorak sutkinja nije htjela da konstatuje da je Vukčević došao na suđenje, već je rekla "on je mrtav za mene, ne postoji, ni za mene, ni za ovaj sud". Koliko god to djelovalo smiješno, tragično je kad kao vinovnik ovog postupka posmatrate sve što nam se dešava", piše u pismu optuženih.

Oni su tražili objašnjenje zbog čega sudski postupak nije sniman od početka, ali i zbog čega je postupak protiv komandira optuženih za mučenje zatvorenika još u fazi potvrđivanja optužnice.

"Kome je cilj da taj predmet kupi prašinu u fioci? Cijelo suđenje prati nevladina organizacija, pa se nadamo da će crnogorska javnost vijdeti izvještaj sa suđenja", poručili su oni.

Preporučujemo za Vas