Još kriju šta piše u odluci za Šćekića

Advokat Đukanović konstatovao je da je optuženima za ubistvo policijskog inspektora povrijeđeno pravo na pravičnu odbranu...
287 pregleda 7 komentar(a)
Ljubo Bigović, Foto: Arhiva Vijesti
Ljubo Bigović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.12.2015. 07:03h

Vrhovni sud donio je odluku o presudi za ubistvo policijskog inpektora Slavoljuba Šćekića, ali “Vijestima” iz te institucije nijesu željeli još da otkriju šta u njoj piše.

“Vijeće Vrhovnog suda donijelo je odluku u predmetu u javnosti poznatom kao predmet 'Šćekić'. Nakon pisane izrade odluke, javnost će biti informisana o sadržini”, izjavila je “Vijestima” sekretarka Vrhovnog suda Sanja Boreta.

Advokat Dragoljub Đukanović konstatovao je da je optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića povrijeđeno pravo na pravičnu odbranu, jer nekadašnji zaštićeni svjedok Zoran Vlaović Bohum nije saslušan u posljednjem sudskom postupku.

Branilac optuženog Ljuba Bigovića oglasio se nakon teksta u kome je citirana izjava iz tužilaštva - da još nijesu odlučili da li Bohum može biti svjedok saradnik u istrazi oko ubistva Duška Jovanovića.

Đukanović je ocijenio da je Vlaović morao biti saslušan, pošto je nadležnima bila poznata njegova adresa. On je kazao da to mora dovesti do ukidanja odluke.

Đukanović je ocijenio da je Vlaović morao biti saslušan, pošto je nadležnima bila poznata njegova adresa. On je kazao da to mora dovesti do ukidanja odluke

To, međutim, više nije važno, jer je vijeće Vrhovnog suda već donijelo odluku po žalbi odbrane na presudu za ubistvo Šćekića, kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

Aplacioni sud je u februaru ostavio na snazi prvostepenu presudu iz oktobra 2012. godine, kada su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora.

U presudi Apelacionog suda piše da je iz izjava bivšeg zaštićenog svjedoka dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, a na taj zločin podstrekli su ih Boreta i Bigović.

U presudi se pojašnjava da su ispoštovana “uputstva” Vrhovnog suda, koji je ukinuo prvobitnu osuđujuću presudu, pod obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave Žarka Radulovića i Vlaovića, koje su date specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka.

U najnovojoj odluci piše da je taj dio ispoštovan i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su u skladu sa zakonom.

Navodi se da je iskaz od Vlaovića, uzet u istrazi 28. februara 2006. godine, sačinjen u skladu sa ZKP-om i da se mogao koristiti u postupku...

Sudije su podsjetile da je Vlaović ispričao kako mu se Boreta tokom boravka u karantinu zatvora u Spužu, povjerio da je Čila Šćekić ubio inspektora.

“Istinitost iskaza Vlaovića proizlazi iz više razloga. Izjašnjavajući se o onome što mu je Boreta pričao za vrijeme boravka u ZIKS-u, iznio je brojne pojedinosti o životu optuženog... pa je zaista nelogično da je Vlaović sve te činjenice mogao da iznese, a da nije imao prisan odnos sa Boretom”, piše u presudi.

Navode da je optužene odao i dokaz kartice mobilnih telefona, koje su koristili kada su kupili džip “grand-čiroki” kojim su se ubice dovezle do kuće policajca. Sa istih brojeva, piše, telefonom su kontaktiralli osobu koja im je zatamnila stakla na džipu.

“Da je Vujadinović sa Čilom Šćekićem, ubio policijskog inspektora, dokaz je to što je pobjegao vozilom ’škoda fabija’ i da ga je vratio rentakar agenciji prije roka zakupa, jer mu se žurilo... Vještačenjem vozila je utvrđeno postojanje barutnih čestica”, piše u presudi.

Ubistvo su, stoji u presudi, naručili negdje nakon hapšenja Alana Kožara.

“U vezi sa finansiranjem ubistva, Vlaović je naveo da mu je Boreta doslovce rekao da je uz njega, glavni finansijer bio i Bigović... Na pitanje svjedoka: koja je suma u pitanju, Boreta mu je kazao da je to koštalo koliko vrijede dva "ferarija", a Vlaoviću je poznato da jedan košta oko 150.000 do 170.000 eura”.

Đukanović: Treba ukinuti odluku i Bohuma dovesti da svjedoči

“Vlaović pred Apelacionim sudom nije saslušan iz prostog razloga, što je sve vrijeme policija tvrdila da im nije dostupan i da se ne nalazi na poznatoj adresi. Međutim, sve vrijeme dok je trajao postupak, on je bio u Srbiji i tamo je više puta saslušavan”, kazao je advokat Đukanović.

On je rekao da je advokatima odbrane tokom sudskog postupka odgovarano da Vlaovića ne mogu da pronađu.

“Podatak kojim su se rukovodili u sudu bio je pogrešan, mogli su da ga nađu, ali policija im je dala pogrešan podatak. To sad treba otkloniti tako što bi se odluka ukinula, a on bio doveden i saslušan pred Apelacionim sudom. To je ono što ja očekujem”, kazao je Đukanović.

Bonus video: