"Stižu nam rate, a kredit uzeli nismo"

“Naknadno smo saznali o desetinama sugrađana koji imaju slične probleme... Nije mi jasno ni zbog čega prevareni klijenti banke ćute o tome”
70 pregleda 16 komentar(a)
Atlas banka, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Atlas banka, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.12.2015. 19:22h

Penzionerka iz Kolašina Dubravka Lakićević, kazala je juče “Vijestima” da je neko zloupotrijebio njene lične podatke i u Atlas banci uzeo kredit od 10.000 eura.

Objasnila je da je za taj slučaj saznala nedavno, kada je u kolašinsku poslovnicu te finansijske organizacije otišla da provjeri stanje na računu.

“To je bilo početkom novembra. Jedna od novih službenica u toj poslovnici obavijestila me je da su mi dospjele na naplatu dvije rate kredita od 10.000 eura, koji je podignut tokom ljeta. Bila sam zapanjena, jer nijesam niti tražila, niti koristila kredit iz te banke. Doživjela sam stres i otišla kući da sve ispričam mužu”, kazala je Lakićević.

Ona je rekla da je preko Atlas banke primala invalidsku penziju.

Ispričala je da je njena porodica potom angažovala advokata, pripremila krivičnu prijavu, ali iz banke još nijesu uspjeli da dobiju pisanu potvrdu o kreditnom zaduženju, niti da vide dokumentaciju na osnovu koje je kredit odobren.

Njen suprug Žarko tvrdi da se interesovao za dokumentaciju i kašnjenje, ali da mu je jedna od službenica tada rekla: “Ne brinite, vaša supruga neće vraćati taj kredit”.

“Vrlo čudno i neodgovorno. Naknadno smo saznali o još desetinama sugrađana koji imaju slične probleme sa tom bankom, odnosno poslovnicom u Kolašinu. Nadam se da će ovaj slučaj dobiti potrebnu pažnju nadležnih organa, ali i medija, jer postoji opravdana sumnja da je riječ o organizovanom nezakonju, kojim su oštećeni mnogi. Nije mi jasno ni zbog čega oštećeni i prevareni klijenti banke ćute o tome”, kazao je Žarko Lakićević.

Iz kolašinskog osnovnog tužilaštva ranije je nezvanično saopšteno da su troje Kolašinaca podnijeli krivične prijave zbog sumnji da su na njihovo ime, a bez njihovog znanja odobreni i isplaćeni krediti kod Atlas banke

Iz kolašinskog osnovnog tužilaštva ranije je nezvanično saopšteno da su troje Kolašinaca podnijeli krivične prijave zbog sumnji da su na njihovo ime, a bez njihovog znanja odobreni i isplaćeni krediti kod Atlas banke. Prijave su podnesene protiv NN lica, međutim, nakon interne kontrole i pritužbi više klijenata, troje službenika kolašinske poslovnice su suspendovani, a na njihova mjesta dovedeni novi radnici.

Osim što su navodno krali podatke klijenata zbog podizanja kredita, postoje sumnje da su ti službenici u svoju korist koristili “dozvoljene minuse” sugrađana. Krivičnih prijava u tim slučajevima najvjerovatnije neće biti, jer su suspendovani službenici u međuvremenu nekim klijentima vratili novac koji su prethodno podigli.

Povukao sam prijavu kad su vratili novac

“Ja sam u Atlas banci imao račun i slučajno otkrio da je neko podigao minus od 800 eura. Predao sam prijavu u tužilaštvo, ali odmah potom sam sa članom porodice jednog od službenika postigao dogovor da mi se taj novac vrati. Kad je već tako bilo, otišao sam u tužilaštvo da povučem prijavu, ali mi nijesu dozvolili. Da sam znao da će mi vratiti novac ne bih ni podnosio prijavu”, ispričao je “Vijestima” jedan od oštećenih Kolašinca, koji je insistirao da mu se ne navodi ime i prezime.

Bonus video: