Novi naslovi poznatih autora: Praznici u izvrsnom društvu

Među preporukama je Murakamijev “1Q84”, kao i maestralni “Islednik” Dragana Velikića
56 pregleda 1 komentar(a)
knjige, sajam, Foto: Shutterstock
knjige, sajam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2015. 15:47h

a kraj godine i praznike preporučujemo pet izvrsnih i nagrađenih naslova svjetske klase, od magnum opusa Harukija Murakamija “1Q84” preko maestralnog “Islednika” Dragana Velikića, ovogodišnjeg dobitnika Vitalove nagrade, pa do romana “Savršenstvo” beogradske književnice i prevodioca Maje Trifunović, autorke sjajnih “Trkača na duge pruge”.

“1Q84” - Haruki Murakami: “1Q84” izvorno je objavljen u Japanu u tri sveske tokom 2009- 2010. Prva dva dijela objavljena su istovremeno, a treći dio naknadno, bez prethodne najave. Objavljivanje romana izazvalo je senzaciju i već je u prvom mjesecu dosegnut broj od milion prodatih primjeraka. Da se radi o jedinstvenom književnom događaju, govori to da je ubrzo preveden na sve važnije jezike. Sam naslov romana je igra riječi koja se odnosi na Orvelovu “1984”, jer se glas Q i brojka devet u japanskom oba izgovaraju kju.

“Čistoća” - Džonatan Frenzen: “Čistoća”, naslov novog romana Džonatana Frenzena, ujedno je i značenje imena glavne junakinje (Purity) i koncept koji dobija mnoge oblike u romanu. Purity Pip Tyler živi kao skvotera u Oklandu, opterećena je studentskim kreditom, a jedina porodica joj je majka. Odrasla gotovo u izolaciji, ne zna majčin pravi identitet ni ko joj je otac i boji se da nikad neće imati normalan život. Druženje s anarhistima iz Njemačke odvodi Pip u Južnu Ameriku gdje počinje da radi kao pripravnica u Sunčanom projektu, hakerskoj grupi sličnoj Vikiliksu. Pip se nada da će tamo otkriti tajnu svog porijekla. Na čelu grupacije je harizmatični Andreas Wolf koji je mladost proveo u Istočnoj Njemačkoj i proslavio se u vrijeme pada Berlinskoga zida. Premda mnogo stariji od nje, Volf pokazuje naklonost prema Pip i između njih se razvija poseban i intenzivan odnos.

“Islednik” - Dragan Velikić: “Za Dragana Velikića, kao i za Iva Andrića nekada, roman je dio šireg autorskog projekta, možda ne baš work in progress tipa, ali svakako jednog dinamičnog koncepta koji se iz knjige u knjigu sve više otvara prema događajima, ljudima, različitim istorijskim interpretacijama. Velikić u 'Isledniku' piše i o nezdravim opsesijama stanovanjem, okućivanjem, o neprelaznim carstvima kućnih pragova. Velikić 'isljeđuje' taj bijedan i veličanstven svijet matrijarhata, tužan u svojoj naivnosti i čestitosti, ali i opasan u svojoj bizarnoj skučenosti”, rekao je o “Isledniku” književni kritičar Nenad Rizvanović. Riječ je o novoj izvrsnoj knjizi jednog od najvažnijih srpskih prozaika, pisca kojem je Pula jedna od ključnih životnih odrednica i književnih tema.

“Neimarov šegrt” Elif Šafak: Kada se dječak Džihan kao slijepi putnik obreo na brodu koji jedri za Istanbul, ni slutio nije da će ga to putovanje odvesti ne samo u osmansku prestonicu na vrhuncu njene moći, već da će ga zahvatiti tok znanja, stvaralaštva i napretka - matica kojoj se bilo teško oduprijeti. Na njegovom putu će ga pratiti mnoge opasnosti, steći će brojne neprijatelje, ali će mu sudbina darovati i dva zaštitnika i prijatelja čije će se životne putanje ukrstiti s njegovom i učiniti tu avanturu vrijednom svakog minuta. Već na brodu Džihan se neraskidivo povezuje sa rijetkim bijelim slonom Čotom, egzotičnom životinjom poslatom kao dar sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, a u Istanbulu će sresti velikog graditelja, mimara Sinana, čovjeka pod čijim će mentorstvom, a zahvaljujući svojoj nezaustavljivoj znatiželji, postati prvo šegrt pa kalfa te na kraju i njegov nasljednik.

“Neimarov šegrt” je najnoviji roman Elif Šafak, posvećen umjetnosti, graditeljstvu i znanju, u kojem ona na svoj osobit način tka nadahnutu priču koja zrači delikatnom atmosferom epohe obilježene stvaralačkom energijom neimara Sinana. Istorijska osnova romana filigranski je dopunjena ljubavnom pričom, intrigantnim zapletima, misticizmom.

“Savršenstvo” ili ispunjenje jednostavnih želja

Ako ste nekim slučajem imali sreće da nabasate na literarni prvijenac Maje Trifunović, “Trkači na duge pruge”, sigurno nećete zaobići “Savršenstvo” i obradovaćete se što je nastavila da piše fikciju. Prvo intrigira naslov “Savršenstvo”, jer prema Trifunovićkinom obrazloženju “za nju je ovo djelo o potrazi za savršenstvom”, dok je, nakon čitanja, prvi utisak bio da je roman-ditiramb u slavu onih anonimnih sugrađana koji samo traže da im se ostvare neke sasvim jednostavne želje kao sav običan svijet. Maja Trifunović je otkrila da je po njenom ubjeđenju “'Savršenstvo” upravo ispunjenje jednostavnih želja: važno je okružiti se ljudima koji vas poznaju i vole, pronaći partnera koji vam odgovara i na kog možete da se oslonite, ne tavoriti u profesiji koja vam ne donosi nikakvo ispunjenje ”. To je, kako priznaje, jedan od razloga što je ovog puta odabrala da svi junaci budu sredovječni ljudi u vremenu kad se svode prvi životni računi, da bi se krenulo u zaista željenom pravcu. Na radost i zadovoljstvo čitalaca monolozi pojedinih naratora su toliko duhoviti, puni nevjerovatnih verbalnih egzibicija da čitalac pada u iskušenje da ih pribilježi i koristi kako bi mu sagovornici zavidjeli na elokvenciji.

U svijetu koji daruje spisateljica ima ispod mirne površine svakodnevice burnih osjećanja, zavisti, mržnje, ljubavi, razočarenja, pomalo srećnih trenutaka, mnogo više tuge, ali se sve završava u optimističnom tonu. Kako piše na klapni knjige - “kraj je možda srećan, ali ne mora da znači”.

Bonus video: