Marović: Zbog pravde i demokratije ukinite odluku

“U Apelacionom sudu se osjećam kao ljudsko biće, a mrsko i mizerno sam se osjećao Višem sudu”, kazao je optuženi Rajko Kuljača
49 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Savo Prelević
Dragan Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2015. 06:30h

Branioci optuženih u predmetu “Zavala” tražili su juče da se ukine prvostepena, osuđujuća presuda, a nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva Dragan Marović je obrazložio:

“Uradite to u ime pravde, nas i naših porodica i u ime demokratije”.

Budvanin je to kazao u Apelacionom sudu, gdje se raspravljalo o žalbama odbrane na presudu Višeg suda kojom su, između ostalog, Rajko Kuljača i Marović osuđeni na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Tužilac Veselin Vučković, rekao je da ostaje pri stavovima napisanim u žalbi Specijalnog tužilaštva - da se povećaju kazne, jer su isuviše vrednovane olakšavajuće okolnosti.

Branilac Kuljače, advokat Zoran Piperović konstatovao je da prvostepena presuda zaslužuje samo minut njegovog vremena: “Siguran sam da ćete presudu da preinačite i ove ljude da oslobodite”, rekao je on obraćajući se sudijama Miliću Međedoviću i Seki Piletić.

Nakon što je sutkinja pročitala presudu Višeg suda i žalbe obje strane, Kuljača je kazao: “Ostajem kod odbrane koju sam davao svih ovih pet godina. Nijesam kriv ni po jednoj tački. U Apelacionom sudu se osjećem kao ljudsko biće, a mrsko i mizerno sam se osjećao Višem sudu”.

Marović je potom rekao da Viši sud već pet godina nije prihvatio ni jedan njegov predlog.

“Pitam sud da mi kaže sa kime, kada i gdje sam se to ja dogovorio sa 'Zavalom invest' da se izgradi postrojenje da desalinizaciju morske vode... Ti ljudi iz 'Zavala invest' su iz svog profitabilnog posla izvukli 4,4 miliona eura da bi izgradili komunalni objekat. Vještak finansijske struke, ne samo da nije uradio nalaz kako nalažu pravila struke, već je iznosio neistine”.

Branilac optuženog Dragana Žinića, advokat Mališa Milović rekao je da presuda Višeg suda mora biti uklonjena iz pravnog sistema kao nezakonita.

Kuljača i Dragan Marović nisu juče komunicirali u sudnici

Rajko Kuljača i Dragan Marović prvi put juče su se zajedno pojavili u sudu, nakon avgusta kada su počela hapšenja aktuelnih i bivših čelnika Opštine Budva zbog navodnih malverzacija u milionskim poslovima.

Oni nijesu komunicirali u sudnici.

Od tada se, međutim, mnogo toga promijenilo - Marović je na sjednicu vijeća doveden iz Istražnog zatvora, a Kuljača je došao slobodan, jer je izbjegao krivičnu odgovornost time što je dobio status svjedoka saradnika.

On je na saslušanju rekao da je Draganom brat Svetozar rukovodio svim većim poslovima u Budvi i da je bez njegovog znanja ništa nije moglo biti odrađeno.

Bonus video: