Božo Koprivica na čelu žirija za NIN-ovu nagradu

NIN-ovu nagradu za 2014. dobio je Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”
217 pregleda 0 komentar(a)
Božo Koprivica, Foto: Subotica.info
Božo Koprivica, Foto: Subotica.info
Ažurirano: 22.12.2015. 15:49h

Čak 156 romana prijavljeno je za sada za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu, a među kandidatima je i nekoliko dosadašnjih dobitnika. Ime dobitnika, kako je objavio NIN u novom broju, biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija kojim predsjedava Božo Koprivica.

Koprivica i ostali članovi žirija: Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, imaju već sada ogroman posao, a moguće je da će dobiti još neki naslov do kraja godine, do kada izdavači i autori imaju priliku da pošalju svoje romane koji su prvi put objavljeni u 2015. godini. Među kandidatima za NIN-ovu nagradu za roman 2015. godine su i dosadašnji dobitnici Milisav Savić, Dragan Velikić,Svetislav Basara, Aleksandar Gatalica i Gordana Ćirjanić.

Milisav Savić, dobitnik NIN-ove nagrade 1991. za “Hleb i strah”, sada je nominovan za roman “Las Sans Pareille” (Agora), Dragan Velikić je kandidovan za već nagrađivani roman “Islednik” (Laguna), a dobio je NIN-ovu nagradu 2007. za “Ruski prozor”, dok je Svetislav Basara, nagrađen 2006. za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, nominovan za “Anđeo atentata” (Laguna). Gordana Ćirjanić, dobitnica NIN-ove nagrade 2010. godine za “Sve što oduvek želiš”, nominovana je za “Sedam života princeze Smilje” (Vukotić media), a Aleksandar Gatalica, koji je 2012. nagrađen za dobio NIN-ovu nagradu za “Veliki rat”, a sada je u konkurenciji romanom “Sonata za lošeg čoveka” (Vulkan). Među predloženim naslovima je više od deset knjiga koje su objavili sami autori, a po broju nominovanih naslova prednjače Nova poetika, Laguna, Službeni glasnik.

NIN-ovu nagradu za 2014. godinu dobio je Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”, u izdanju Lagune, za koji je kasnije dobio i regionalnu nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2014. NIN-ova nagrada je od 1954. godine do raspada Jugoslavije dodjeljivana piscima sa cijelog prostora bivše države. Prema pravilima ustanovljenim 2011. godine, u konkurenciji mogu biti romani objavljeni na srpskom jeziku bez obzira na mjesto izdavanja.

Bonus video: