Policija zaplijenila oko 30 hiljada petardi i 156 vatrometa

U proteklih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, nije registrovan nijedan slučaj povređivanja upotrebom ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima
273 pregleda 4 komentar(a)
petarde, Foto: Luka Zeković
petarde, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2015. 14:44h

Crnogorska policija u posljednjih sedam dana, zaplijenila je oko 30 hiljada komada raznih vrsta petardi i 156 većih vatrometa.

U proteklih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, nije registrovan nijedan slučaj povređivanja upotrebom ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima.

„Sektor policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP-a je, zajedno sa centrima i odjeljenja bezbjednosti, započeo sprovođenje akcije „Petarda“ 16. decembra, a akcija će se realizovati do 15. januara 2016. godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije su apelovali na građane, prvenstveno roditelje, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bi zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove.

Kako navode, akcija „Petarda“ usmjerena je na sprečavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstva, što je posebno prisutno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

Akciju sprovode policijski službenici javnog reda i mira uz potrebno učešće saobraćajne i kriminalističke policije.

„Policijski službenici, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovode na teritoriji cijele države, a takođe su i ove godine kao i prošle formirani i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije podsjećaju da je prošle godine, shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje se, između ostalog, bavi tom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti u okviru ove akcije na terenu.

Cilj aktivnosti koje Uprava policije sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama je, kako su rekli, da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti.

„Kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna“, dodaje se u saopštenju.

Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava se, kako su rekli iz policije, vrše i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta.

„U toku akcije biće kontrolisana i vozila u saobraćaju, kao i objekti u kojima se mogu skladištiti ili prodavati pirotehnička sredstva“, najavljeno je z Uprave policije.

Ta problematika regulisana je članom 403 Krivičnog zakonika (nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija) i članom 13 Zakona o javnom redu i miru.

Službenici Uprave policije će, dodaje se, nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti.

Kako je saopšteno, iako od početka sprovođenja akcije „Petarda“ nije registrovan nijedan događaj u vezi sa povređivanjem osoba upotrebom pirotehničkih sredstava, jedan takav slučaj i to povređivanja maloljetnika upotrebom pirotehničkih sredstava registrovan je prije mjesec dana.

„Maloljetnik star 15 godina je 18. novembra primljen u Medicinski centar Nikšić, o čemu je Centar bezbjednosti Nikšić obaviješten. Kostatovano je da je aktiviranjem pirotehničkog sredstva zadobio povredu ruke, te da je u pitanju lakša tjelesna povreda“, rekli su iz policije.

O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, a policijski službenici CB Nikšić su, shodno prikupljenim operativnim saznanjima i pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, u vezi sa okolnostima nabavke pirotehničkog sredstva i njegovog korišćenja od strane maloljetnika, pretresli jednu trgovinsku radnju, gdje su pronašli 27 komada vatrometa i 1.432 komada petardi raznih vrsta.

Pirotehnička sredstva su, uz izdatu potvrdu, oduzeta, a nadležni tužilac je naložio da se upute na vještačenje u Forenzički centar, nakon čega će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela.

„U toku prošle akcije „Petarda“, sprovođene u periodu od 16. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine, registrovano je pet slučajeva povređivanja lica upotrebom vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava a u pitanju su bile lakše tjelesne povrede“, kazali su iz policije.

Policijski službenici stanica policije su u tom periodu, u saradnji sa inspekcijskim službama, oduzeli 34.584 petardi i 98 vatrometa, koji su se nalazili u nelegalnom prometu.

Protiv osoba koje su se bavile nelegalnim prometom pirotehničkih sredstava podnijete su dvije krivične prijave prema nadležnim tužilaštvima.

Iz policije podsjećaju da su sva pirotehnička sredstva, prema Zakonu o eksplozivnim materijama podijeljena u četiri razreda.

Pirotehnička sredstva koja pripadaju razredu I (pirotehničke igračke) mogu se prodavati tokom cijele godine onim osobama starijim od 16 godina.

„Kada je riječ o pirotehničkim sredstvima razreda II (sredstva za male vatromete), njihova prodaja dozvoljena je u određenom periodu u toku godine, i to u intervalu od 20. decembra do 15. januara, a mogu ih kupiti samo osobe starije od 18 godina.

„U tom smislu, Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima. Utvrđene novčane kazne kreću se od 1.500 do 16.000 EUR za pravna, odnosno od 200 do 550 EUR za fizička lica“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: