Aleksandar Ivović nastavio niz vaterpolista

173 pregleda 0 komentar(a)
cok, Foto: Boris Pejović
cok, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2015. 21:13h

Treću godinu zaredom, priznanje za najboljeg sportistu Crne Gore, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, pripalo je jednom vaterpolisti - nakon Nikole i Mlađana Janovića (mlađi od braće Janović je prošle godine nagradu podijelio sa rukometašicom Katarinom Bulatović), ova čast je pripala Aleksandru Ivoviću.

Ivović je u godini na izmaku sa reprezentacijom bio peti na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanju, dok je u dresu italijanskog Pro Reka osvojio triplu krunu, prvenstvo i Kup Italije, te Ligu šampiona (drugu u karijeri). Priznanje je dobio većinom glasova žirija (devet od 17) u čijem sastavu su se, pored predstavnika COK-a, našli i vrhunski crnogorski sportisti, kao i predstavnici medijskih kuća.

Drugu uzastopnu godinu, međutim, najbolji crnogorski sportista nije prisustvovao ceremoniji dodjele priznanja. Mlađan Janović je lani bio odsutan jer se nalazio u Egiptu na pripremama sa Galatasarajem, dok je as Pro Reka trenutno u Zadru sa reprezentacijom na pripremama za Evropsko prvenstvo, ali u Vaterpolo savezu Crne Gore, očigledno, nijesu našli za shodno da učine „napor” da se Ivoviću omogući da dođe iz Zadra i lično u vili „Gorica” primi najveće sportsko priznanje u zemlji, i, tako, ispoštuje i one koji su ga birali. Umjesto Aleksandra, priznanje je primio njegov brat Blagoje, vaterpolo reprezentativac Makedonije.

Na osnovu pristiglih predloga nacionalnih sportskih saveza iz olimpijskih sportova, u konkurenciji za najboljeg sportistu godine našli su se i Slađana Perunović (atletika), Danka Kovinić (tenis), Milivoj Dukić (jedrenje), Vojin Ćaćić (odbojka), Boško Drašković (boks), Ksenija Todorović (streljaštvo) i Tanja Božović (džudo).

Interesantno, Rukometni savez Crne Gore nije poslao nijedan predlog za neku od rukometašica, iako je ŽRK Budućnost u maju osvojio Ligu šampiona, a Jovanka Radičević je na tek završenom Svjetskom prvenstvu u Danskoj birana u idealnu postavu šampionata kao najbolje desno krilo, a bila je i drugi strijelac šampionata! S obzirom na to da se moglo odlučivati samo na osnovu pristiglih predloga, žiri prilikom izbora nije ni uzeo u obzir nijednu rukometašicu.

Izvršni odbor COK-a je za najbolje reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji izabrao vaterpoliste i rukometašice Crne Gore, koje su zauzele osmo mjesto na tek završenom Svjetskom prvenstvu u Danskoj.

"Biti osmi na svijetu nije mala stvar. Ali, očekivala sam više. Slagala bih ako bih rekla drugačije. Nadala sam se nekoj od medalja, tako smo vjerovale, bile smo sigurne. Ali eto, zaustavljene smo u tom četvrtfinalu protiv Norveške. U svakom slučaju, ostvarile smo cilj, izborile smo kvalifikacije za Olimpijske igre. Sa druge strane, srećna sam što smo na jednoj svjetskoj smotri pokazale kako se bori za jednu državu, bez obzira što smo bile osme. Od prve utakmice, izuzev dvije posljednje u kojima smo, možda, bile isrcpljene, psihički i fizički, našu zemlju smo reprezentovale na najbolji mogući način. Svakoj ekipi koja je igrala protiv nas nije bilo jednostavno, ni lako, ginule smo i borile se, i nadam se da ćemo u martu proći kvalifikacije i izboriti vizu za Rio", kazala je Jovanka Radičević, koja je primila priznanje ispred ženske rukometne reprezentacije.

Najbolja mlada sportistkinja Crne Gore u godini na izmaku je atletičarka Kristina Rakočević, koja je na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniorke u kolumbijskom Kaliju osvojila srebro u bacanju diska te bronzu u bacanju kugle. Uz to, bila je i prvakinja Balkana u ovim bacačkim disciplinama u svojoj uzrasnoj kategoriji.

"Osjećaj je fenomenalan, posebno jer sam drugi put proglašena za najbolju mladu sportistkinju (prvi put 2013. godine prim.a.), veoma sam zadovoljna zbog toga. Ova godina je moja najuspješnija do sada u karijeri. Medalje sa Svjetskog prvenstva su mi podstrek za nešto još veće", kazala je Kristina Rakočević.

Za najboljeg mladog sportistu Crne Gore izabran je džudista Danilo Pantić, koji je postao juniorski prvak Evrope u austrijskom Obervartu u kategoriji do 100 kg, dok je bio sedmi na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

"Ova godina ostaje da se pamti, prije svega zbog EP, a bilo je još dosta velikih rezultata. Pamtiću je po velikim pobjedama i porazima, ali i povredi i operaciji ruke. Očekuje me vrlo težak period u seniorskoj konkurenciji, prvenstveno zbog prelaza iz juniorske u seniorsku konkurenciju, a 100 kilograma je stvarno jaka kategorija. Ali, treniraću naporno i nadam se nastaviti sa dobrim rezultatima", kazao je Pantić.

Posebne plakete za Marinu Raković, Danku Kovinić, Slađanu Perunović i Milivoja Dukića

Izvršni odbor COK-a je posebnim plaketama, za izvanredne rezultate ostvarene u 2015. godini, nagradio karatistkinju Marinu Raković, teniserku Danku Kovinić, atletičarku Slađanu Perunović i jedriličara Milivoja Dukića.

"Zaista sam prezadovoljna kako je godina protekla i kako sam napredovala iz dana u dan. Imala sam zaista zapažene rezultate tokom čitave godine i mislim da sam opravdano trenutno 57. na svijetu. U 2016. godini mi je najveća želja da izborim normu za Olimpijske igre u Riju i da prvi put predstavljam Crnu Goru u tenisu na tom takmičenju, što bi meni, zaista, bila velika čast", rekla je Danka Kovinić.

Slađana Perunović i Milivoj Dukić su prvi crnogorski sportisti koji su osigurali olimpijsku normu za Igre u Rio de Žaneiru.

"Drago mi je zbog toga, jer će Rio biti moja druga Olimpijada. S obzirom na to da sam iz nikakvih uslova ispunila olimpijsku normu, bez ijednog dana priprema. Hvala Atletskom savezu Crne Gore i Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci, nadam se da ću u Riju da ispunim normu za Svjetsko prvenstvo, da oborim crnogorski rekord, ujedno i lični", kazala je Slađana Perunović.

Bonus video: