Različita lica savremene žene

Knežević je žanrovske konvencije ljubavnog romana problematizovala na zanimljiv način
59 pregleda 2 komentar(a)
Katarina Sarić, Balša Brković, Olja Knežević (Novina)
Katarina Sarić, Balša Brković, Olja Knežević (Novina)
Ažurirano: 22.12.2015. 09:10h

Multimedijalna sala podgoričkog KIC-a bila je mala da primi sve zainteresovane za promociju drugog romana Olje Knežević, “Gospođa Blek”, koji je nedavno publikovan u izdanju “Vijesti”.

O “Gospođi Blek” su govorili Balša Brković i spisateljica Katarina Sarić, a brojnim ljubiteljima književnosti obratila se i autorka, duhovitim opservacijama o nekim segmentima romana, ali i o procesu pisanja, a najavila je i sljedeći roman.

Balša Brković je podsjetio da je 2015. vrlo uspješna godina u ljetopisu crnogorskog romana - u tom kontekstu, pored Kneževićkinog romana, spomenuo je nove romane Aleksandra Bečanovića, Đura Radosavovića, Ognjena Spahića, Obrada Nenezića...

“S obzirom na uspjeh prvog Oljinog romana, većina čitalaca imaće potrebu da pravi usporedbu između 'Milene' i 'Gospođe Blek'. Moj utisak je da su i autorkine ambicije u ova dva romana unekoliko drugačije. Dok je 'Milena' zahvatala jednu širu društvenu sliku, pokazujući bolest jednog društvenog konteksta, ambicija 'Gospođe Blek' je da se ta pozornica svede na prostor individue... Što je književno opravdano, budući da glavni lik romana stalno krstari između stvarnosti i zone fantazije. Upravo taj prostor autorka spretno koristi za svoja ubjedljiva književna rješenja”, kazao je Brković, napominjući da je Olja Knežević uspjela da žanrovske konvencije ljubavnog romana problematizuje i travestira na zanimljiv način.

Katarina Sarić je analizirala lingvistički sloj romana, ali i način na koji autorka prezentuje svoje ženske likove - dajući različita lica žene, ali i kontekste koji oblikuju savremenu ženu.

“Roman je slojevit, a ljubav je najveća tema od kada je svijeta”, kazala je Sarić.

Promocija je završena zanimljivim pitanjima prisutnih, a Olja Knežević je najavila da će njen naredni roman takođe biti istraživanje “ženskog glasa”, ali da će junakinja narednog romana biti znatno jača ličnost od Milene i gospođe Blek, žena koje se plaše..

Bonus video: