Crnogorski kandidat ispao iz trke za Oskara

U užem izboru je i “Saulov sin”, koji je prikazan u Podgorici
2 komentar(a)
Ti mene nosiš (Novina), Foto: Autograf.hr
Ti mene nosiš (Novina), Foto: Autograf.hr
Ažurirano: 22.12.2015. 09:14h

U užem izboru kandidata za najbolji film na stranom jeziku za 88. dodjelu nagrade Oskar koji je objavila Američka akademija filmskih nauka i umjetnosti, nije se našao crnogorski kandidat - ostvarenje “Ti mene nosiš” hrvatske rediteljke Ivone Juke.

Na popisu od devet filmova užeg izbora našao se film “Saulov sin” mađarskog reditelja Lasla Nemeša, koji je nedavno podgorička filmska publika bila u prilici da pogleda na završnoj večeri festivala Ubrzaj.

Među odabranim su i belgijski “Najnoviji zavjet” reditelja Žako van Dormela, danski film “Rat” redatelja Tobijasa Lindholma, kolumbijski “Zagrljaj zmije” reditelja Kira Guere, finski “Mačevalac” Klausa Haroa, francuski “Mustang” Deniz Gamze Erguven, irski “Viva” Pedija Bretnača, njemački “Lavirint laži” Đulija Rikarelija i jordanski “Vuk” Nadži Abu Nouar.

Ovo je prva faza nominacija filma na stranom jeziku za 88. dodjelu Oskara u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina članova Akademije.

Oni su od sredine oktobra do 14. decembra pogledali svih 80 prijavljenih filmova, a glasanjem je u uži izbor ušlo šest najbolje ocijenjenih i tri dodatne selekcije. U drugoj fazi o pet filmova koji će biti nominovani odlučivaće poseban odbor sastavljen od članova iz Njujorka, Los Anđelesa i Londona.

Oni će od 8. do 10. januara pogledati po tri filma i popuniti svoje glasačke listiće. Odluka o nominacijama biće objavljena uživo u četvrtak, 14. januara 2016. u Akademijinom teatru na Beverli Hilsu.

Bonus video: