Zajedništvo na kojem se gradi tolerancija

U knjizi je Vujović sabrao 125 priča, 52 barska leksička "evergrina" i 142 fotografije Bara od XIX do XX vijeka
96 pregleda 0 komentar(a)
Milan Vujović, Foto: Radomir Petrić
Milan Vujović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 21.12.2015. 10:40h

Bloger “Vijesti”, poznati barski književnik i novinar Milan Vujović, promovisao je svoje novo djelo "Barske priče 2".

U ispunjenoj sali Dvorca kralja Nikole, smijehom i aplauzima ispraćena je promocija ovog djela u kojem je Vujović sabrao 125 priča, 52 barska leksička "evergrina" i 142 fotografije Bara od kraja XIX do polovine XX vijeka, od Starog Bara do Pristana.

"I ove "Barske priče" su prava poslastica, kao starobarska urmašica. Milan nas je ovom knjigom nasmijao i ukazao da je humor pojas za plivanje rijekom života. Odajem veliku zahvalnost Vujoviću za predano sakupljanje duhovnog i kulturnog blaga ovih prostora, čime ga je oteo od zaborava. U ovoj knjizi autor toplo i plemenito slika ljude sa ovih prostora, sa svim njihovim vrlinama, manama, navikama i anegdotama", kazao je u svojoj besjedi poznati barski turistički radnik Branimir Petričević i poželio Vujoviću da što prije spremi treći dio "Barskih priča".

Ugledna beogradska prihološkinja, rođena Baranka, Lidija Pejović-Marković naglasila je da je barski humor, ovjekovječen u ovom djelu, temelj "onog zajedništva na kome se gradi tolerancija i multikulturalnost barskog mentaliteta, koji svi nosimo sa sobom i kojim se ponosimo".

Prema njenim riječima, knjiga plijeni već na prvo čitanje svojim duhom i svojim junacima, uglednicima i oriđinalima.

"Svi oni opisani su perom čovjeka koji svojim blogovima prenosi duh Bara nama, kako ja kažem, odbjeglim Baranima na svim stranama svijeta. Voljela bih da ove "Barske priče" svim budućim stanovnicima Bara koji se doseljavaju u njega bude duhovna kopča sa novim domom, onako kako je Tirnanićev "Beograd za početnike" bio nama koji smo se doseljavali u Beograd. Svakako, prvi utisak je smijeh, zarazan i glasan, a potom isplivava ljubav prema čovjeku, njegovim vrlinama, životu", kazala je Pejović-Marković.

Autor je čitao priče iz knjige, za koju je rekao da je posvećena sjenima nedavno preminulog Muja Kalamperovića, dobrog čovjeka i velikog šaljivdžije.

Vujović je zahvalio prijateljima koji su učestvovali u kreiranju knjige - Čedu Ratkoviću i Goranu Grkoviću, koji je u sali Dvorca i postavio seriju fotografija Bara od kraja XIX do sredine XX vijeka.

Muzikom i pjesmom veče su oplemenili Zoran Vojvodić, Omer Hodžić i Džaja Beharović.

Bonus video: