Tužilaštvo još vaga o Bohumu

Više tužilaštvo saslušalo sve osobe koje je Bohum pomenuo pred Markovićem i Jovovićem
254 pregleda 8 komentar(a)
Zoran Vlaović Bohum, Foto: Boris Pejović
Zoran Vlaović Bohum, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2015. 07:02h

Više tužilaštvo još nije odlučilo da li će Mojkovčanin Zoran Vlaović- Bohum dobiti status zaštićenog svjedoka u istrazi ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića.

To su "Vijestima" saopštili iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, odgovarajući na pitanja o Vlaovićevoj ponudi.

"U predmetu formiranom povodom podneska - službene zabilješke koju je Nikola Marković dostavio tužilaštvu, u vezi sa krivičnim djelom ubistva izvršenog na štetu D. J. saslušan je veći broj lica. Više državno tužilaštvo u Podgorici u konkretnom predmetu nije donijelo konačnu odluku”, piše u odgovoru iz VDT-a.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužioci su saslušali sve osobe koje je prvi crnogorski zaštićeni svjedok pomenuo u kontekstu navodnih saznanja o ubistvu Jovanovića. Ostalo im je još da saslušaju njega.

Iz tužilaštva nijesu htjeli da preciziraju koga je sve Vlaović u izjavi pomenuo. Nijesu ni odgovorili na pitanja “Vijesti” o kredibilitetu potencijalnog zaštićenog svjedoka.

Mogućnost da Vlaović i u postupku za ubistvo Jovanovića bude zaštićeni svjedok pomenuta je sredinom maja. Tada je šef Komisije koja prati istrage napada na novinare Nikola Marković kazao da je nedavno razgovarao sa osobom koja navodno može pomoći u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića.

On nije pomenuo Vlaovićevo ime, ali su pojedini mediji ubrzo objavili da je riječ o njemu.

Marković je tada objasnio da je preko posrednika stupio u kontakt sa potencijalnim svjedokom, pojašnjavajući da se ta osoba nalazi u "jednoj trećoj zemlji". Marković je sa Vlaovićem razgovarao zajedno sa kolegom iz Komisije i urednikom “Vijesti” Mihailom Jovovićem.

Iako je Vlaovićeva ponuda stigla tokom trećeg suđenja jedinom optuženom za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, Damiru Mandiću, sud nije uvažio zahtjev odbrane da Marković u sudnici “kaže o kom se zaštićenom svjedoku radi i u kojoj fazi postupka je saslušavan”.

Za Vlaovićem, nekadašnjim zaštićenim svjedokom u postupku za ubistvo Slavoljuba Šćekića, crnogorska policija raspisala je nacionalnu potjernicu.

Iz Uprave policije "Vijestima" su ranije saopštili da Bohuma traže kako bi ga smjestili iza spuških rešetaka.

Prema saznanjima “Vijesti”, on je već duže u Srbiji, gdje je i tražio politički azil.

Dok se čeka odluka da li će Vlaović opet dobiti status zaštićenog svjedoka, ponovljeno suđenje za ubistvo Jovanovića završeno je 22. oktobra. Mandić je tog dana osuđen na 19 godina zatvora. Obrazlažući presudu, sutkinja Vesna Moštrokol kazala je da je on 27. maja 2004. godine, kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Mandićeva odbrana najavila je žalbu na tu odluku, a on je u međuvremenu iz Istražnog zatvora premješten u KP dom na izdržavanje kazne.

Prvi crnogorski zaštićeni svjedok je svojim iskazom ubistvo Šćekića stavio na teret Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Milanu Čili Šćekiću i Ljubu Vujadinoviću.

Tokom sudskog postupka, okrivljeni su tražili da dođe u sudnicu i suoči se sa njima, tvrdeći da laže i da je namješteni svjedok. To se nije desilo, a na osnovu njegove izjave, između ostalog, optužena četvorka je osuđena na ukupno 120 godina zatvora.

Na tu odluku, branioci optuženih žalili su se, i očekuje se da Vrhovni sud uskoro odluči o njihovim žalbama.

Prijave protiv Vlaovića u fioci dok se završi postupak "Šćekić"

Jedan od optuženih za ubistvo Šćekića, Budvanin Saša Boreta, prije više od dvije godine podnio je krivičnu prijavu protiv Vlaovića i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, optužujući ih da su mu namjestili igru u slučaju Šćekić, i na leđa mu stavili optužnicu za likvidaciju.

Tužilaštvo nije odlučivalo o toj prijavi, jer još traje postupak u kome je Budvanin optužen za ubistvo.

Boreta je prijavu podnio nakon što su “Vijesti” 25. septembra 2013. objavile tekst, u kome je nekadašnji šef obezbjeđenja u spuškom zatvoru Brajuško Brajušković optužio Veljovića da je “instalirao” rođaka Vlaovića u zatvor, koji je kasnije na sudu navodno lažno svjedočio.

Brajušković je tada pozvao nadležne da provjere njegove tvrdnje, a Veljović je sve negirao, rekavši da mu bivši kolega “gnusnim lažima, crta metu”.

Anđelić: Uključivanje Vlaovića u predmet je poraz Tužilaštva

Jedan od Mandićevih branilaca, advokat Branko Anđelić kazao je juče da je tokom postupka koji je vođen protiv njegovog klijenta odbrana insistrala da se kao svjedok sasluša Nikola Marković.

Oni su tražili da urednik “Dana” u sudnici ispriča ko je zaštićeni svjedok, i kakva je navodna saznanja dobio od njega.

“To nije prihvaćeno. Imajući u vidu da je Vlaović u drugom postupku status zaštićenog svjedoka iskoristio na perfidan način - iskazom je zadovljio tužilaštvo, lažno optužujući ljude za ubistvo Slavoljuba Šćekića, a onda pobjegao iz zatvora, jasno je što je namjera. Pokušavaju i Mandića lažno da optuže, jer su i sami sigurni da se postupak koji vode protiv njega mora završiti oslobađajućom presudom”, kazao je Anđelić.

Dodao je da se Mandić nikada nije sreo sa Vlaovićem, i da je “potpuno jasno da on, sve i kad bi mu tužialaštvo dalo status zaštićenog svjedoka, ne bi mogao ništa reći o njemu”.

"Sve to pokazuje da tužilaštvo samo pokušava da nađe spas u takvom svjedoku, koji uopšte nije kredibilan, naročito ako se zna da je u pitanju višestruko osuđivana osoba čije bi se prošlosti stidio i najokoreliji kriminalac. Imajući u vidu o kakvim se predmetima radi, mislim da je uključivanje Vlaovića u predmet poraz tužilaštva, a ne odbrane”, kazao je on.

Bonus video: