Nikšićani žele gradski orkestar, biznismeni ne mare za muziku

"U Nikšiću postoji mlada kreativna snaga koja nosi kulturni život, daje mu identitet, taj neki avangardni šmek. Svako na svoj način, ali svako ostavlja neki lijep utisak. Ubjeđen sam da će gradski orkestar ponovo biti oformljen i da će nastupiti na narednom Bedem festu”
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2015. 12:30h

Oko 70 muzičara na sceni Nikšićkog pozorišta bili su dobra uvertira za ono što slijedi – priču o obnavljanju gradskog orkestra u Nikšiću. NVO „Civis diversus“ i Kulturni centar „Punkt“ sa ciljem da prikupe sredstva za obnavljanje gradskog orkestra organizovali su donatorsko veče sa simboličnim nazivom „Uvertira“, po još simboličnijoj cijeni ulaznice od dva eura. Prodatih 311 karata, aplauz publike i pozitivni komentari pokazali su da Nikšićanima treba gradski orkestar. Izgleda ne i biznis sektoru jer je njegova podrška, makar te večeri, izostala.

“Kao što smo i očekivali, sugrađani su razumjeli našu inicijativu, došli i podržali nas, ali ne i privredni sektor, zvaničnici i institucije, koji su takođe bili pozvani. To nas donekle i raduje i daje nam dodatnu snagu da nastavimo dalje. Mi smo neprofitna organizacija i sve ovo radimo iz entuzijazma. Sada su nam puna srca jer smo vidjeli da Nikšićani žele gradski orkestar”, kazao je Miloš Gezović iz “Punkt”-a.

Uvjeren je da će priča o obnavljanju gradske muzike, nakon izuzetno uspješne večeri gdje su mladi Nikšićani pokazali veliko znanje i muzičko umijeće, nastaviti da živi i da će uskoro gradski orkestar marširati ulicama grada i “poremetiti” melanholiju koja vlada.

Stefan Bjeletić, profesor trube koji će voditi budući gradski orkestar, okupio je muzičare koji su se pod nazivom “Dixie” predstavili Nikšićanima sa namjerom da im pokažu šta je to gradska muzika, ali i da im obnove sjećanja.

“Od 12 muzičara koji su nastupili deset su budući članovi gradskog orkestra. Mislim da su se neki prisjetili gradske muzike prof. Božidara Bakrača i da su željni opet da čuju ovo dva-tri puta mjesečno, da li ispred muzeja ili centrom grada”, kazao je Bjeletić, član hercegnovskog gradskog orkestra i poslednjeg sastava nikšićkog orkestra koji je prestao da funkcioniše 2007.godine.

Priznao je da su se sastali dva puta, odradili probe po sat vremena, ali kada se okupi 12 profesionalaca onda je uspjeh zagarantovan.

Pored duvačkog nastupio je fantastični omladinski orkestar JU “Zahumlje”, mali hor muzičke škole “Dara Čokorilo”, tri dame iz eto grupe “Džanum”, nastale u produkciji “Punkt”-a, izuzetnih vokalnih sposobnosti, kao i muzički sastav simbolično nazvan “Donatori”, sastavljen od muzičara iz grada pod Trebjesom.

“Imam veliko poštovanje za ovu aktivnost. U Nikšiću postoji mlada kreativna snaga koja nosi kulturni život, daje mu identitet, taj neki avangardni šmek. Svako na svoj način, ali svako ostavlja neki lijep utisak. Ubjeđen sam da će gradski orkestar ponovo biti oformljen i da će nastupiti na narednom Bedem festu”, kazao je Petar Šundić, direktor Bedem festa, volonter godine koji se rado odazvao da bude član grupe “Donatori” i podrži ideju o obnavljanju gradskog orkestra.

“Srećna sam zbog obnavljanja gradskog orkestra i ujedno i ponosna jer sam imala tu čast da budem dio lijepe priče koja je trajala, osvajala kvalitetom i pomjerala granice muzike u Crnoj Gori”, kazala je dama sa saksofonom Ivana Vavić Milić, članica poslednjeg ali i novog sastava gradskog orkestra.

Gradska muzika će, smatra ona, vratiti duh gradu koji je bio prepoznatljiv po najboljem duvačkom orkestru u regionu.

“Drago mi je što će mladi ljudi imati priliku da kroz muziciranje u orkestru nauče ne samo da sviraju, već i šta je timski duh u muzici i kako ljubav prema duvačkom instrumentu traje do kraja života. Radujem se danu kada će nikšićki orkestar ponovo promarširati centrom grada i biti neizostavan dio svake manifestacije, baš kao nekada. Želim da ova priča traje i da moja djeca jednog dana budu dio najljepše muzičke priče Nikšića”, kazala je Vavić Milić.

Fond za aktivno građanstvo će sva sredstva koja “Civis diversus” i “Punkt” u toku projekta prikupe do 4.000 eura duplirati. Za nabavku instrumenata i opreme orkestra od 12 članova potrebno je oko deset hiljada eura, dok bi godišnji budžet za njegovo funkcionisanje iznosio oko 15 hiljada.

Galerija

Bonus video: