Budvani bi uskoro mogli dobiti društvo

U gotovo svim značajnijim predmetima koji su u fazi izviđaja pominju se aktuelni ili bivši državni funkcioneri, koji su mahom iz vladajuće koalicije...
233 pregleda 96 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.12.2015. 07:51h

Budvanskim funkcionerima osumnjičenim za višemilionske malverzacije, uskoro bi se u Istražnom zatvoru mogle pridružiti kolege iz drugih crnogorskih gradova.

Iako dio javnosti spekuliše da je hapšenje Budvana politički obračun, sagovornici “Vijesti” iz bezbjednosnih krugova tvrde da Specijalno tužilaštvo ne namjerava da se zaustavi samo na tome.

Navodno, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dao je odriješene ruke svojim tužiocima i od njih tražio efikasnost, kako bi se obračunao sa svima koji su “čerupali državu”, ali i činili druga teška krivična djela.

Katnić je to i najavio nedavno, gostujući u TV Vijesti.

Iz te emisije poručio je da će se obračunati sa svima koji su se ogriješili o zakon, precizirajući da je u fazi izviđaja još nekoliko predmeta u Budvi, ali i izviđaj o fabrici duvana Tara u Mojkovcu, predmeti Carine, Bazar, kamp Zlatica, PGS, Limenka...

Tvrdio je da je tužilaštvo identifikovalo osobe koje su u prošlosti “od državne imovine otuđili ogromne vrijednosti”, ali i da upravo te osobe pokušavaju da opstruiraju tužilaštvo.

"Protiv njih se preduzimaju određene radnje zakonom predviđene”, kazao je Katnić tada, ne precizirajući o kome se radi. Predmeti koji su sada u rukama Katnićevih tužilaca prisutni su u javnosti godinama.

U gotovo svakom od njih pominju se aktuelni ili bivši državni funkcioneri, koji su mahom iz vladajuće koalicije.

Jedan od njih je i bivši direktor policije Veselin Veljović, čije ime se vezuje za predmete kamp Zlatica, PGS, Limenka...

"Izviđaj u vezi sa kampom Zlatica je u toku. Tu su sprovedene značajne izviđajne radnje. U vezi sa firmom PGS takođe je sproveden izviđaj, i tu se vrše vrlo složena vještačenja... Sprovodi se izviđaj u postupku zgrade Limenka”, kazao je Katnić, odgovarajući na pitanje da li se Veljović pominje u nekom predmetu.

Prašina oko kupovine kampa Zlatica, u kojem su elitne jedinice policije još od 1998, podigla se u decembru 2013. godine. Dvije godine prije toga Vlada je taj kamp kupila od UTIP-a Crna Gora, vlasnika Žarka Burića.

Tada je direktor policije bio Veljović, ministar policije Ivan Brajović, a premijer Igor Lukšić.

U februaru 2012. Lukšić je tu investiciju ocijenio opravdanom i racionalnom.

Samo pet godina prije “opravdane” investicije, Burićeva kompanija Normal Tours kupila je od Vlade 51,36 odsto akcijskog kapitala UTIP-a.

U tom paketu, oni su osim motela i zemljišta na Zlatici dobili i hotele “Crna Gora” i “Ljubović”, za 4.760.000 eura. Normal se tada obavezao da investira 17.300.000 eura u ta dva hotela.

Burić je nedavno saopštio da je tada kupio i dugove UTIP-a, da je do 2014. godine investirao 17 miliona eura, i u potpunosti ispunili ugovor potpisan 2006. godine.

Izviđaj o bivšoj zgardi podgoričkog Centra bezbjednosti, takozvanoj zgradi Limenka, trebalo bi da pokaže ko je kriv zbog milionske odštete koju država plaća bratu premijera Mila Đukanovića, Acu Đukanoviću.

On je 2008. kupio zemljište od preko 7.000 kvadrata na kojem se nalazi Limenka”... Ugovorom su se službenici MUP-a obavezali da se isele do kraja 2010. ali je to učinila jedino policija.

Đukanović je, u julu 2012. godine, tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

Do sada zbog tog posla niko nije odgovarao.

Predmeti Carine i Bazar, za koje je Katnić kazao da su ufazi izviđaja, mogli bi da dovedu do još jedne krupne ribe iz DPS-a - bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Izviđaj u predmetu Carine pokrenut je po krivičnoj prijavi koju je MANS prije tri godine podnio protiv Mugoše i Čedomira Popovića, zbog gradskog zemljišta koje je bivši gradonačelnik Podgorice prodao Popovićevoj kompaniji.

Prema navodima prijave tim ugovorom gradskom budžetu pričinjena je višemilionska šteta.

Dio javnosti spekuliše da će Katnić, prije obračuna sa Podgoričanima, krenuti na takozvani mojkovački klan koji se navodno bavi švercom cigareta.

Policijski inspektor Predrag Šuković u julu je optužio Veljovića i potpredsjednika Vlade Duška Markovića da su dio te grupe.

Marković ga je nakon toga optužio da iznosi naručene tvrdnje. Kazao je da nikada do tada nije čuo za “mojkovački klan” i tražio da se u najkraćem roku provjere Šukovićeve tvrdnje.

Katnić je kazao da je o fabrici cigareta Tara već vođen postupak, i da su “određeni dokazi najvjerovatnije emigrirali”.

“Nema razloga za brzanjem u ovim izviđajnim radnjama”, kazao je on.

Bonus video: