Otvorena Koncertna sezona u Kotoru

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina
86 pregleda 0 komentar(a)
Parteli Kotor, Foto: Parteli Kotor
Parteli Kotor, Foto: Parteli Kotor
Ažurirano: 10.12.2018. 08:23h

Koncertom dvojice vrsnih muzičara, violončeliste Dmitrija Prokofjeva i pijaniste Ratimira Martinovića, počela je četvrta koncertna sezona koju združenim snagama organizuju Muzička škola „Vida Matjan“ i festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina. U uvodnom obraćanju, direktorica škole Laura Jovanović podsjetila je na važnost ovakvog, praktičnog usavršavanja učenika škole, kao i na okolnost da većina gostujućih umjetnika i profesora sa domaćeg i regionalnih umjetničkih fakulteta održe besplatne radionice za učenike škole. Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić je poručio da je jedna od ideja ove sezone da “u danima kada primorski gradovi utonu u blagu melanholiju, depresiju kišnih dana, probudimo usnuli grad i da notama rastjeramo težinu južinu”.

Kotorska koncertna sezona trajaće do juna, a u fokusu će biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara. Kotorska i crnogorska publika imaće priliku da sluša najbolje umjetnike sa domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, regionalne muzičare, poput violončelistkinja Sandre Belić i Irine Josifoske i operskog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku, kao i međunarodno afirmisane muzičare poput poljskog Krakovskog dua Kalinovski-Selezer koji sjutra nastupa u dvorani sv. Duha u Kotoru.

Bonus video: