Evropska komisija usvojila izvještaj o liberalizaciji viza za Kosovo

Prije nego što se ukinu vize za građane Kosova, Komisija će takođe nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahtijeva za azil i obezbjeđenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika građana
1 komentar(a)
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2015. 16:18h

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopullos izrazio je danas nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspjeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros "usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju", prenijela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.

Komisija je danas usvojila treći i konačni izvještaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.

U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za građane Kosovo "čim Kosovo ispuni ove posljednje zahtjeve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU".

"Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahtijeva prema viznoj mapi puta. Uvjeren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahtjeve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za građane Kosova", navode se riječi komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.

On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova.

"Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje", rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.

U izvještaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odjeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tijela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmjenama imena sprovedeni.

Prije nego što se ukinu vize za građane Kosova, Komisija će takođe nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahtijeva za azil i obezbjeđenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika građana.

"Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unaprjeđenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona", navodi se u saopštenju.

Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.

Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gdje su navedene zakonske i institucionalne mjere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podsjeća Komisija.

Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.

Bonus video: