Olimpijski komitet Srbije dodijelio nagrade najboljima

72 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski komitet Srbije, Foto: Www.oks.org.rs
Olimpijski komitet Srbije, Foto: Www.oks.org.rs
Ažurirano: 18.12.2015. 09:43h

Olimpijski komitet Srbije je sinoć u Domu Narodne skupštine u Beogradu dodijelio nagrade najboljim sportistima u 2015. godini.

"U predolimpijskoj godini smo osvojili brojne medalje, ostvarili odlične rezultate koji su 2015. godinu učinili najuspješnijom otkako se naši sportisti takmiče pod srpskom zastavom" - rekao je predsjednik OKS Vlade Divac.

"Očekujem vrhunske rezultate i u posljednjoj godini olimpijskog ciklusa. Sada imamo veći broj kvalifikovanih sportista za Igre u odnosu na isti period uoči Londona 2012. godine, ali i bolje rezultate. Cilj nije brojnost već veći broj medalja u odnosu na prethodne Igre", rekao je Divac.

On je podsjetio da je plasmanom tekvondistkinje Milice Mandić Srbija dobila 70. kvalifikovanog sportistu za Igre u Rio de Žaneiru.

Za najboljeg srpskog sportistu u 2015. godini proglašen je Novak Đoković, koji je u godini na izmaku dominirao svetskim tenisom. On je šesti put proglašen za sportistu godine u izboru OKS, ali nije prisustvovao dodijeli nagrada.

Najbolja sportistkinja je državna rekorderka u skoku u dalj Ivana Španović, koja je ove godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i bronzu na Svjetskom prvenstvu.

"Mislim da je vrijeme za olimpijsku medalju u atletici. Rezultati koje smo postigli ove godine pokazuju da dobro radimo sa pravim timovima i sigurna sam da ćemo se vratiti sa medaljom. Svaka godina mi je sve bolja, 2015. je najbolja u karijeri. Bilo je suza, uspjeha i razočaranja, a to je ono što nas hrabri pred Rio. Nadam se da ću postaviti novi državni rekord na Igrama", rekla je Španović.

Nagradu za najboljeg trenera dobio je selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, koji je ove godine predvodio ekipu do zlata na Svjetskom prvenstvu i u Svjetskoj ligi, koje je donijelo plasman na Olimpijske igre.

"Naše je da se dobro spremimo i nadamo. Glavni cilj svakog sportiste je da osvoji olimpijsku medalju. Prvo ide Evropsko prvenstvo u Beogradu, pa tek onda Olimpijske igre kao glavni cilj u godini. Bićemo spremni da svim silama dosanjamo taj san. Čast mi je i mnogo mi znači što sam dobio trofej, a u njega su utkana 30 imena i prezimena ovih momaka", rekao je Savić.

Za najbolju mušku ekipu proglašena je vaterpolo reprezentacija Srbije i za 22 godine koliko se dodjeljuje trofej OKS to je 11. put da ga osvaja vaterpolo tim, dok je najbolja ženska ekipa košarkaška reprezentacija, osvajač Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji minulog ljeta.

Trofej za najboljeg mladog sportistu dobila je tekvondistkinja Tijana Bogdanović. Nagradu za najboljeg spotistu na Evropskim olimpijskim igrama dobio je strijelac Damir Mikec, koji je osvojio dvije zlatne medalje na tom takmičenju, a najbolje sportistkinje su kajakašice Milica Starović i Dalma Bendek Ružičić osvajačice zlata u K2 500 metara.

Bonus video: