Marović planirao bjekstvo prije hapšenja?

Maroviću određen pritvor do 30 dana, nakon što je osumnjičen da je učestvovao u višemilionskim malverzacijama u Budvi
164 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2015. 06:28h

Svetozar Marović navodno je planirao da ode iz zemlje i izbjegne hapšenje, ali su iz tužilaštva i policije bili brži.

Sagovornik “Vijesti” blizak Maroviću tvrdi da je funkcioner DPS-a uveliko pripremao teren za bjekstvo, ali je čekao da se formalizuje dogovor između tužilaštva i njegovog sina Miloša o sporazumnom priznanju krivice.

Iz Specijalnog tužilaštva sinoć nisu odgovorili “Vijestima” da li su raspolagali takvim informacijama prije nego su Budvaninu stavljene lisice na ruke.

Oni su nezvanično saopštili da će na to pitanje odgovoriti danas.

Marović je uhapšen juče ujutru u podgoričkoj zgradi Vektre zbog sumnje da je učestvovao u tri odvojena, nezakonita posla kojima je budžet Budve oštećen za više miliona eura.

Njemu je sinoć sudija Miroslav Bašović odredio pritvor do 30 dana zbog straha da ne utiče na svjedoke i načina izvršenja krivičnog djela i posljedica.

Predsjednik političkog savjeta DPS-a, međutim, na saslušanju je negirao krivicu i tužiteljki Lidiji Vukčević rekao da nije uticao i učestvovao u ugovaranju štetnih poslova.

Na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način.

Prema nezvaničnim saznanjima, to se odnosi na gradnju TQ Plaze, koncertnog platoa na Jazu i kupovinu zemlje nedaleko od te plaže.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović kazao je da će se žaliti na rješenje o pritvoru.

Rekao je da je njegov klijent negirao navode iz naredbe za sprovođenje istrage.

“Kazao je da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbjegli krivično-pravnu odgovornost i na taj način opravdali svoju slobodu”, kazao je Begović.

Gotovo svi saslušani u tim predmetima Marovića su pominjali u iskazima, a svjedoci saradnici označili su ga kao organizatora kriminalne grupe, koji je rukovodio malverzacijama u ta tri slučaja.

Advokat nije želio da precizira šta se Maroviću stavlja na teret, pojašnjavajući da nose oznaku tajnosti predmeti zbog kojih je njegov klijent uhapšen.

“On se uglavnom izjašnjavao na navode naredbe specijalnog tužioca, apostrofirajući činjenicu da u spornom periodu nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica, i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno davati naloge potčinjenima”, kazao je Begović.

Begović je pojasnio da kvalifikacija krivičnog djela koje se Maroviću stavlja na teret - “dovoljno govori o tome kako je tužilaštvo tretiralo njegovu ulogu u konkrentom krivično-pravnom događaju”.

Katnić je krajem novembra kazao da je tužilaštvo identifikovalo šefa budvanske organizovane kriminalne grupe i da će se istraga uskoro proširiti i na njega.

Tokom izgradnje stambeno-poslovnog prostora TQ Plaza i platoa na Jazu, kasa Opštine Budva oštećena je za 10-ak miliona eura.

Svjedok saradnik Rajko Kuljača ispričao je tužiocima da je Marović rukovodio tim poslom i da je dobio orgoman broj kvadrata u tom luksuznom kompleksu.

Tokom te istrage uhapšeni su, između ostalih, Svetozarev rođeni brat Dragan Marović i njegova kćerka Milena Marović Bogdanović.

Njegov sin Miloš i strina Mirjana Marković uhapšeni su naknadno, u istrazi koja se tiče prodaje zemlje u zaleđu plaže Jaz, a tokom koje je Opština izgubila oko 1.400.000 eura.

Miloš pritvor “odrađuje” u Kliničkom centru zbog zdravstvenih problema.

Bonus video: