Marović tražio pet miliona na račun države i Prve banke

U posljednjoj tužilačkoj istrazi oko navodne milionske krađe u Budvi osumnjičeno je pet osoba, a osim Kapisode i Skočajića na spisku tužilaštva su i Lazar Rađenović, Goran Bojanić i NN lice koje se može ispostaviti kao organizator kriminalne grupe
137 pregleda 10 komentar(a)
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.12.2015. 21:00h

Goran Kapisoda ispričao je u Specijalnom tužilaštvu da mu je Svetozar Marović svojevremeno tražio da mu pozajmi pet miliona eura zbog nekog posla, ali da mu je samo dio novca vraćen i to nakon brojnih peripetija.

Jedan od osumnjičenih u navodnim nezakonitostima oko izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima, u iskazu je konstatovao da je te milione oročio u Prvoj banci, ali da ih je ubrzo predao funkcioneru DPS-a koji je navodno tvrdio da će tom pozajmicom pomoći državi i banci premijerovog brata Aca Đukanovića.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Kapisoda na saslušanju rekao da je tek kasnije otkrio da iza svega stoji to što Marović i njegova ekipa nijesu mogli da vrate kredit koji su uzeli kod Đukanovića.

Isti izvor kazao je da je osumnjičeni rekao da mu je Budvanin pojasnio da će mu milione vratiti Opština i da je u pitanju kratkoročna pozajmica.

On je, međutim, ispričao da godinama poslije toga nije mogao da povrati novac, uprkos što je konstantno kontaktirao sa Marovićem koji je bio garant.

Rekao je da nema poslovnih, niti bilo kakvih odnosa sa bilo kojom firmom ili pojedincem koji su učestvovali u gradnju postrojenja u naselju Vještica, zbog čega i ne vidi zašto se našao na spisku osumnjičenih.

Kazao je da mu je dio novca vraćen zahvaljujući Stjepanu Skočajiću, takođe osumnjičenome u tom predmetu.

Skočajić je bio izvršni direktor firme Biochem industries i blizak Marovićev prijatelj. Iz budvanske opozicije nedavno su kazali da je bio skiper na političarevoj jahti.

Kapisoda ima 78 godina, državljanin je Srbije, a u Budvi posjeduje veliki zemljišni kompleks od gotovo 70.000 kvadrata na brdu Košljun i nekoliko atraktivnih nekretnina.

U posljednjoj tužilačkoj istrazi oko navodne milionske krađe u Budvi osumnjičeno je pet osoba, a osim Kapisode i Skočajića na spisku tužilaštva su i Lazar Rađenović, Goran Bojanić i NN lice koje se može ispostaviti kao organizator kriminalne grupe.

Status svjedoka saradnika dobio je Mirko Latinović koji je kazao da je brojnim ilegalnim poslovima rukovodio Svetozar Marović , a da se on morao povinovati nekim “naređenjima” jer je bio pod pritiskom.

Njegova kompanija Tradeunique bila je angažovana za gradnju postrojenja u Vještici, ali i kompleksa TQ Plaza.

On je tužiocima detaljno opisao i malverzacije oko gradnje tog luksuznog kompleksa u centru Budve i rekao da je od Svetozara Marovića dobijao prijatnje. kazao je i da je njegov sin Miloš Marović pokušao da ga reketira za 300.000 eura.

Tužilaštvo: Još pregovaramo o vrsti i visini kazne za Miloša

Iz Specijalnog tužilaštva juče su potvrdili pisanje “Vijesti” da sa Milošem Marovićem pripremaju sporazum o priznanju krivice, ali su istakli da nijesu tačni navodi da je dogovoreno da on u tom slučaju odleži 10 mjeseci i plati 380.000 eura.

“Vijesti” su taj podatak dobile od sagovornika bliskog istrazi.

“Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nisu tačni navodi iz navedenog teksta koji se odnosi na zaključenje Sporazuma o priznanju krivice sa M. M. u pogledu visine i vrste kazne. U Specijalnom državnom tužilaštvu u toku je istraga protiv okrivljenog M.M. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem pomaganja izvršenog na organizovan način. Podsjećamo da je riječ o postupku koji je proglašen tajnim”, piše u reagovanju Specijalnog tužilaštva.