Navike koje vas goje, a da niste ni svjesni

Možda vam se čini da sve radite kako biste smršali, ali zbog ovih navika nikada nećete postići vitku liniju.
214 pregleda 1 komentar(a)
stomak, gojaznost, Foto: Shutterstock
stomak, gojaznost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 14:57h

Čuli ste već i prije da biste ubrzali metabolizam, morate izgraditi mišiće, morate da pijete dosta vode i provoditi manje vremena sjedeći. Ali postoji niz drugih faktora koje treba uzeti u obzir jer možda se mučite sa svojim metabolizmom, a da niste ni svjesni gdje griješite. Jedan od glavnih problema krije se u izbjegavanju određene hrane. Tako mnogi ne konzumiraju mliječne proizvode i ugljene hidrate i na taj način usporavaju metabolizam. Smanjite toplinu prostorije u kojoj boravite, jedite orašaste plodove i vježbajte u ranim jutarnjim satima. Pogledajte šta možda radite pogrešno i kako to možete popraviti: 1. Ne uzimate mliječne proizvode Mišići su mnogo važni za održavanje jakog metabolizma. Žene koje uzimaju 3-7 puta dnevno mliječne proizvode izgube više masti i dobiju više mišićne mase nego žene koje to ne čine. Mliječni proizvodi su bogat izvor visokovrijednih proteina surutke. Surutka je vrlo zdrava i podstiče sintezu proteina koji pomaže izgradnji mišića, a kazein zaustavlja razgradnju proteina i održava vitku liniju. Uzmite barem 3 puta dnevno jogurt, mlijeko ili sir. 2. Pretjerano grijete prostoriju Da biste izgubili masnoću, snizite temperaturu. Smanjite temperaturu spavaće sobe na 19 stepeni i izgubićete dvostruku količinu smeđeg masnog tkiva, vrstu masti koja troši kalorije. Smeđa mast postaje aktivnija na nižim temperaturama kako bi nas zagrijala. Što je ona aktivnija, više ćete kalorija potrošti tokom dana. Prerano je reći koliko dugo trebate provesti na hladnome da bi osjetili promjene, ali svakako smanjite temperaturu prostora u kojem radite, spavate, boravite i budite više vremena vani.

3. Sasvim ste izbacili ugljene hidrate Istina je da brojne studije pokazuju da je za brzi gubitak težine efikasnije ukinuti ugljene hidrate nego masti. Ali to nikako ne znači da bi trebalo sasvim eliminisati ugljene hidrate iz ishrane, naročito ako redovno vježbate. Tokom vježbanja, mišići traže glikogen iz ugljenih hidrata skladištenih u telu. Ako ih ne uzimate dovoljno, nivo likogena biće nizak i nećete imati energije za dovoljno intenzivno vježbanje. Rezultat je da ćete utrošti manje kalorija tokom vježbanja. Savjet stručnjaka je da se uzme jedna porcija ugljenih hidrata, veličine dlana, kao npr smeđi pirinač, krompir, zobena kaša uz svaki glavni obrok. 4. Brzate kroz trening snage Intenzivno vježbanje bicepsa, dizanje tegova, ulaganje maksimalne snage su izvrsni način da se izgrade mišići. Ali prebrzo prolaženje kroz sve te korake u teretani, učinit će da propustite glavne pokretače matabolizma koje dolaze od ekscentričnih pokreta. Ekscentrično vježbanje je faza u kojoj se mišić izdužuje, to se zove negativna faza pokreta, za razliku od koncentrične faze u kojoj se skraćuje, pozitivna faza pokreta. Najjači smo u ekscentričnoj fazi pokreta čak za dvostruko više pa to traži od tijela više vremena za oporavak nego klasično dizanje tegova. Grčko istraživanje pokazuje da su žene koje su se fokusirale na ekscentrično vježbanje povećale sagorijvanje masti za 5 do 9 odsto nakon 8 nedjelja. 5. Pogrešan međuobrok Umjesto da za užinu uzmete pirinčane kolačiće, uzmite orašaste plodove. Jednu šaku. Poluzasićene masne kiseline, naročito orasi povećavaju aktivnost određenih gena koji kontrolišu sagorijevanje masti, pa trošite više kalorija tokom dana. 6. Mislite na trajanje vježbanja umjesto na intenzitet Ako vježbate 3 puta nedjeljno jačim intenzitetom po dvadeset minuta, izgubićete tri kilograma više nego osobe koje vježbaju 40 minuta 3 puta nedjeljno. Trening u intervalima takođe daje bolje rezultate jer je poslije vježbe potrošnja kiseonika veća što znači da ćete nastaviti sagorijevanje kalorija još jedan dio vremena nakon neke vježbe.

7. SO Morska sol je ukusnija od drugih soli ali joj nedostaje joda, ključnog elementa koji treba štitnoj žlijezdi. Štitna žlijezda kontroliše metabolizam. Bez dovoljno joda, štitna žlijezda ne može proizvoditi hormone što usporava metabolizam. Pazite da je so jodirana i jedite hranu u kojoj ima joda, jaja, morske trave, bakalar, morski plodovi, banane, brusnice, krompir. 8.Vježbate u pogrešno vrijeme Dnevna svjetlost je bitna za zdravlje metabolizma, pa izađite i trčite ujutru. Ljudi koji upijaju sunčevu svjetlost rano ujutro, imaju manji indeks tjelesne mase nego oni koji vježbaju kasnije. Rano jutarnje svjetlo pomaže u regulaciji cirkadijskog ritma koji kontroliše bezbrojne funkcije u tijelu, od toga koliko kvalitetno spavate i koliko energije trošite, koliko jedete, sve komponente važne za efikasan metabolizam.

Izvor: Super žena

Bonus video: