Marović ide u Spuž: Pritvor do 30 dana

Advokat Begović je kazao da je Marović "dostojanstveno prihvatio odluku o određivanju pritvora"
80 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2015. 23:11h
Sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović odredio je Svetozaru Maroviću pritvor do 30 dana zbog "straha od uticaja na svjedoke i načina izvršenja krivičnog djela i posljedica".

Marovićev advokat Zdravko Begović kazao je da će se žaliti na rješenje o pritvoru i da je njegov klijent "do sada imao vremena da utiče na svjedoke da je htio".

Begović je kazao da je Marović "dostojanstveno prihvatio odluku o određivanju pritvora".

Predsjednik političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović uhapšen je u četvrtak ujutru po nalogu specijalnog državnog tužioca.

Prema nezvaničnim informacijama Marović je uhapšen u zgradi Vektre.

Iz Specijalnog tužilaštva oglasili su se saopštenjem u kom su potvrdili informaciju "Vijesti".

"Po nalogu specijalnog državnog tužioca danas je lišen slobode S.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način. Osumnjičeni je priveden radi saslušanja Specijalnom državnom tužiocu", navodi se u saopštenju.

Marovićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović kazao je da funkcionera DPS-a sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, ali da je on tokom saslušanja negirao krivično djelo koje mu se naredbom za sprovođenje istrage stavlja na teret.

"Moj branjenik je danas iznio svoju odbranu pred specijalnim tužiocem. Negirao je navode optužnice, i smatrao je da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbjegli krivično pravnu odgovornost, i na taj način opravdali svoju slobodu. Nakon njegovog ispitivanja specijalni tužilac je donio rješenje o zadržavanju, koje po Zakonu o krivičnom postupku može trajati 72 sata. U tom periodu tužilac je dužan ili da donese predlog za određivanje pritvora, nakon kojeg bi sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odlučio hoće li ili neće mom branjeniku odrediti pritvor do 30 dana", kazao je Begović.

Pojasnio je da su predmeti zbog kojih je Marović uhapšen označeni tajnim, i da bi iznošenjem činjenica došao u situaciju da povrijedi tajnost tog postupka.

"Na teret su mu stavljene tri radnje izvršenja krivičnog djela, i on se danas uglavnom izjašnjavao na navode naredbe specijalnog tužioca, apostrofirajući posebno činjenicu da u spornom periodu koji mu se stavlja na teret nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica, i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno imati svojstvo tog službenog lica i davati naloge o onim potčinjenima", kazao je Begović.

Begović je kazao da je Marovićev stav prema navodima naredbe za sprovođenje istrage - "da sa krivičnim djelom nema nikakve veze."

"Njegov stav je da nije izvršio krivično djelo, nije imao bilo kakvih službenih ovlašćenja da bude nadređen licima koja su navodno imala određena svojstva u ovom postupku", kazao je Begović odgovarajući na pitanje da li je Marović odgovarao na optužbe svjedoka saradnika.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" Marović je osumnjičen u slučajevima TQ Plaza, plato na plaži Jaz i Prijevor.

Bonus video: