Za kraj premijera trostrukog kanskog pobjednika i dodjela nagrada

Premijeri će prethoditi uručenje godišnjih nagrada, čiji je cilj da se doprinose prepoznavanju i osnaživanju onih koji sebe daju nesebično u naporima da učine crnogorsko društvo boljim i da se u njemu univerzalnost ljudskih prava ne dovodi u pitanje, navodi se u saopštenju CGO
0 komentar(a)
Ubrzaj 2015, Foto: CGO
Ubrzaj 2015, Foto: CGO
Ažurirano: 15.12.2015. 10:32h

Premijerom trostrukog kanskog pobjednika, filmom “Saulov sin”, biće večeras u CNP-u zatvoren šesti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015.

Premijeri će prethoditi uručenje godišnjih nagrada, čiji je cilj da se doprinose prepoznavanju i osnaživanju onih koji sebe daju nesebično u naporima da učine crnogorsko društvo boljim i da se u njemu univerzalnost ljudskih prava ne dovodi u pitanje, navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Film “Saulov sin”, mađarskog režisera Lasla Nemeša. prati priču o Jevreju mađarskog porijekla Saulu Auslanderu koji radi kao član Sonderkomando zatvoreničke grupe u koncentracionom logoru Aušvic.

“Ova grupa je zadužena za spaljivanje leševa. Jednog dana, on pronalazi tijelo dječaka kojeg prisvaja kao svog sina i pokušava da izvede nemoguće - da sačuva njegovo tijelo od spaljivanja i da pronađe rabina da ga sahrani. U međuvremenu, ostali članovi grupe saznaju za plan o njihovom neminovnom istrebljenju, dižu pobunu i uništavaju krematorijum. Sa druge strane, Saul se i dalje fokusira na svoj plan da oda posljednju počast sinu o kojem nije mogao ranije da se stara,”stoji u saopštenju.

“Saulov sin” je prikazan na preko 30 festivala i već je ponio veliki broj prestižnih nagrada u različitim kategorijama. Tako je na Kanskom festivalu osvojio FIPRESCI, Veliku nagradu žirija i nagradu Vulkan za tehnička dostignuća. Ovaj film je na Zagreb film festivalu dobio Zlatna kolica za najbolji film 2015, a proglašen je i najboljim filmom na Sarajevskom filmskom festivalu.

Sinoć je zatvoreno izdanje Festivala u Beranama projekcijama filmova “Mustang” i “Jedan dan u Sarajevu”.

Protagonista filma “Jedan dan u Sarajevu”, Damir Nikšić je sinoć, poslije prikazivanja ovog filma u CNP-u, razgovarao je sa podgoričkom publikom.

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015 je počelo 11. decembra u Podgorici u CNP, dok su skraćena izdanja održana u JU Kulturnom centru "Nikola Đurković" u Kotoru 12. i 13. decembra i u sali SO Berane 13. i 14. decembra.

Festival podržavaju Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i prestižni Movie that Matters. Partneri Festivala su CNP, Beldocs, dnevni list Vijesti i portal Vijesti, RTCG (TV i portal), Kulturni centar “Nikola Đurković” iz Kotora, opština Berane, kao i kompanije Montepano, Studio Mouse i Compania de Vinos Montenegro.

Ulaz je besplatan.

Bonus video: