Zavšeno suđenje po tužbi Grbovića protiv države

Sava Grbović je tužio državu zbog navodne diskriminacije i povrede ljudskih prava...
796 pregleda 5 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2015. 08:45h

Na nekoliko skupštinskih odbora, tokom 2012. i 2013., kao predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) prisustvovali su predsjednik Odbora direktora Lutrije Branko Jovanović, ekspert konsultant Blagota Mitrić, advokat Vladan Bojić i predstavnik UPIS-a Marko Piletić.

To piše u dopisu koji je Skupština Crne Gore poslala podgoričkom Osnovnom sudu, pred kojim je juče završen ponovljeni postupak po tužbi vlasnika Lutrije Save Grbovića - Džigija protiv države.

Sudija Veljko Radovanović najkasnije za mjesec dana donijeće odluku u tom predmetu.

Grbović je tužio državu zbog navodne diskriminacije i povrede ljudskih prava jer mu u julu 2013. godine nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, kada je raspravljano o ukidanju poreza na dodatu vrijednost za igre na sreću.

Punomoćnik tužioca, advokat Bojić, kazao je da dopis Skupštine govori u prilog tome da je na volji UPIS-a koga će opunomoćiti za predstavljanje pred skupštinskim odborima.

U završnim riječima Bojić je kazao da je u potpunosti dokazano da su tužiocima udaljavanjem iz državnog parlamenta povrijeđena osnovna ljudska prava i predložio da im se dosudi odšteta koju su tražili tužbom.

"U pitanju je klasičan akt diskriminacije", kazao je on.

Zastupnica države Sanja Jaredić rekla je da ostavlja sudu na ocjenu dopis koji je stigao iz Skupštine, i tražila da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan.

Grbović je ranije kazao da smatra da je osnov diskriminacije prema njemu, što se prenijelo i na ostale predstavnike UPIS-a, to što ne pripada istoj političkoj ideologiji predsjednika Skupštine i to što su netačno naveli da je bezbjednosno interesantno lice, pripadnik budvanskog kriminalnog klana...

Tada je kazao da je u parlament došao kao aktivista nevladine organizacije, i da je već dokazao da je o njemu stvorena lažna percepcija kao o kriminalcu.

Grbović je prije dvije godine godine došao na sjednicu Odbora, koji je trebalo da se izjasni o predlogu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je predložio DPS.

Poslanik Nebojša Medojević kazao je tada da se mora ispitati kako su “neka bezbjednosno interesantna lica” došla u Skupštinu.

Podgorički Viši sud ranije je ukinuo presudu kojom je Grboviću dosuđeno 4.000 eura odštete, zato što mu nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici skupštinskog Odbora.

Viši sud je potvrdio dio presude kojim je odbijen tužbeni zahtjev Piletića.

Tužbu protiv države, pored Grbovića, potpisuju i NVO Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS), Piletić i predstavnica UPIS-a Sandra Milić.

Tužbom za diskriminaciju i povredu prava ličnosti sudu se predlaže da Grboviću dosudi 100.000 eura, NVO 50.000 eura, a Piletiću i Milićevoj po 25.000 eura.

Bonus video: