Piperović: Znate li da je Moldavka S.Č. osuđena?

“Tražio sam da se precizno izjasne koliko je novca stiglo iz njihovih država, posebno u periodu od mog hapšenja do Moldavkinog odlaska iz Crne Gore”...
405 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Luka Zeković
Zoran Piperović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2015. 08:21h

Advokat Zoran Piperović pisao je ambasadama Francuske, SAD, Njemačke, Italije i Britanije, tražeći da odgovore da li prate kako iz njihovih država stiže novac crnogorskim nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom žena, i čije su aktivnosti usmjerene protiv trgovine ljudima.

“Pitao sam ih da li znaju koliko su u vrijeme afere Moldavka njihove vlade uplatili Sigurnoj ženskoj kući novca poreskih obveznika njihovih država - dakle za 2002, 2003, 2004, i 2005. godinu. Tražio sam da se precizno izjasne koliko je novca stiglo iz njihovih država, posebno u periodu od mog hapšenja do Moldavkinog odlaska iz Crne Gore”, kazao je Piperović.

Kao zamjenik državnog tužioca Piperović je uhapšen 1. decembra 2002. pod optužbom da je podvodio i trafikovao Moldavku S. Č.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina ljudima i prostitucije, istraga je 2003. pokrenuta protiv njega, Irfana Kurpejovića, Ekrema Jasavića, i Bajrama Orahovca.

Taj slučaj je sudski zatvoren kada je posljednjeg dana maja 2003. osnovni tužilac Zoran Radonjić saopštio “da zbog nedostatka dokaza ne može podići optužnicu protiv okrivljenih u procesu”. Sutkinja Ana Vuković je 2. juna te godine donijela rješenje o obustavljanju istrage.

U pismu poslatom ambasadama, Piperović je pitao da li su upoznati da je Moldvaka pravosznažno osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

“Pitao sam ih kako komentarišu činjenicu da je za njom raspisana centralna interpolova potjernica, da li znaju da je mene država obeštetila, i znaju li da je u tom predmetu nedvosmislemo utvrđeno da je dio njenog iskaza, a što je utvrdila i komisija OEBS-a, sačinjen instrukcijama upravnice SŽK, i to u trenutku snimanja njenog iskaza, u šta su se uvjerili i sud i Komisija OEBS-a. Pismom sam tražio i obavještenje o tome da li su od SŽK tražili povratne informacije, ili hoće li tražiti objašnjenje za osuđujuću presudu Moldavki, imajući u vidu sve dokaze koje sam učinio javnim u mojim dvjema knjigama”, kazao je Piperović.

Dodao je da je tim ambasadama uz pismo poslao i po primjerak svoje dvije knjige “koje niko do sada nije demantovao”.

“Naglasio sam im da obrate pažnju na dokumente objavljene u knjigama. U narednih 15 dana obratiću se Savjetu evrope i OEBS-u sa istim pitanjima, jer je evidentno da se poreski obveznici tih država zakidaju za novac koji neko u Crnoj Gori troši zarad zakašnjele promocije, stvaranja afera, blaćenja ljudi, maltretiranja i šikaniranja njihove djece, porodica... Ukoliko mi ne odgovore, a nadam se da hoće, raspitao sam se i kod međunarodnih pravnih eksperata kako i na koji način da se utvrde tokovi novca, i iznos koji je potrošen u zločinačkoj namještaljci uz pomoć Moldavke”, kazao je advokat.

Istakao je i da će posebno tražiti da Savjet Evrope saopšti da li znaju da je S. Č. osuđena i da je za njom raspisana potjernica.

“Kao i da saopšte da li poreski obveznici tih država znaju da je njihov novac trošen u sumanutim i zločinačkim akcijama, organizovanim zarad zadovoljavanja prmitivnih političkih i drugih poriva pojedinaca, naročito jedne jedinke, ali i da kažu imaju li namjeru i dalje da izdvajaju novac koji se ovdje uglavnom troši zarad samoreklamerstva”, rekao je Piperović.

Bonus video: