Bar: Opljačkan Centar za osobe sa smetnjama u razvoju

“Bušili su nam roletne, pisali fašističke grafite, bacali kamenice, polupali kamere na zgradi, i na kraju su nam upali u centar...”
6 komentar(a)
Dnevni centar Bar, Foto: Radomi Petrić
Dnevni centar Bar, Foto: Radomi Petrić
Ažurirano: 15.12.2015. 08:14h

Barski dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju “Adria” opljačkan je minulog vikenda.

Iz njihovih prostorija u Polju lopovi su ukrali vrijednu tehničku robu - LCD monitor, DVD plejer, klavijature, novi neraspakovani kućni bioskop, usisivač...

Lopovi, koji su prema podacima iz policije pajserom obili ulazna vrata, i plijen odnijeli kroz prozore, ispreturali su sve police u centru.

Krađu su juče ujutro prijavile radnice Centra.

Inspektori koji su juče tragali za provalnicima tokom uviđaja konstatovali su da su lopovi upali i u susjednu kancelariju MZ Bar II Polje, i ukrali kompjuter.

Predsjednica “Adrie” Marta Anđelić juče je “Vijestima” kazala da je ogorčena vandalstvom prema toj NVO koje se, dodajući da se takvo ponašanje ponavlja godinma.

“Prvo su nam bušili roletne, pa pisali fašističke grafite, bacali kamenice, polupali video-kamere na zgradi, i na kraju su nam upali u centar. Radimo posao od opšteg interesa i doživljavamo ovo - čistu diskriminaciju”, kazala je ona.

Dodala je da osobama ometenim u razvoju “Adria” pruža podršku “u vidu dnevnog boravka, koja se finansira isključivo od projekata”.

“Takva podrška je daleko od optimalnog rješenja,jer 'Adria' nažalost često nema dovoljno novca i aktivisti bukvalno volontiraju da bi održali servis. Ovaj ružan gest je našem radu zadao težak udarac našem radu. Štetu moramo sami da nadoknadimo, jer ne možemo parcijalno osigurati prostoriju koja je u sklopu Doma Mjesne zajednice. To, takođe, pokazuje i odnos počinilaca prema ovoj populaciji, jer su sigurno bili upućeni gdje provaljuju”, kazala je ona, dodajući da očekuju veću podršku institucija.

Omladina SD-a traži konkretne kazne

Omladina Socijaldemokrata Bara osudila je “vandalski i anticivilizacijski čin” krađe iz “Adrie”.

“Svi pojedinci, koji svojim činjenjem, narušavaju prava osoba sa posebnim potrebama zaslužuju najoštriju osudu i prezir, a očekujemo i konkretnu kaznu koja će doći kao rezultat rada nadležnih državnih organa”, piše u njihovom saopštenju.

Bonus video: